MENIU

Ce sunt, de fapt, petele albe de pe unghii și de ce apar? Contrar legendei, nu arată deficiență de calciu

Petele albe de pe unghii reprezintă o afecțiune des întâlnită în rândul populației și fac parte din cele mai frecvente probleme de sănătate ale unghiei. Contrar legendei populare, aceste pete nu indică o deficiență de calciu în organism, ci sunt rezultatu altor condiții medicale.

Petele albe de pe unghiile tale sunt destul de comune și nu trebuie să-ți faci prea multe griji dacă observi că ai una sau mai multe pete. Deși, după cum probabil ai auzit de la bunicii tăi, petele albe sunt adesea considerate semne ale unei deficiențe de calciu, acest lucru nu este adevărat. În realitate, petele albe sunt consecința altor cauze care ar putea să te surprindă.

Unghiile sănătoase au o suprafață strălucitoare, netedă și rozalie. Dar ce înseamnă când pe unghii observăm pete albe? Ce sunt ele și de ce apar? Experții în sănătate dau răspunsul. 

„În mod normal, de fapt, patul unghiilor ar trebui să aibă un aspect strălucitor și neted, cu nuanțe ușor roz. Pe de altă parte, totuși, nu este neobișnuit ca unghiile să fie fragile, să se rupă sau să apară dungi verticale, manifestări ale utilizării greșite a produselor de îngrijire și înfrumusețare, ca urmare a episoadelor puternice de stres sau a unor patologii reale. De aceea, petele albe de pe unghii nu trebuie subestimate, ci mai degrabă analizate cauzele lor, pentru a găsi cele mai bune remedii de a avea grijă de ele.”, a explicat Diana Marandiuc, Education Manager OPI, citata de Unica.

Plăcintă cu dovleac, rețeta lui Radu Anton Roman. Desertul fraged de toamnă, care ți se topește în gură

Decolorarea plăcii unghiilor se numește leuconichie și se manifestă sub formă de pete sau dungi albicioase și neregulate. Această neplăcere poate afecta o singură unghie sau toate unghiile de la mâini și de la picioare. Leuconichia nu trebuie confundată cu leucoderma sau cu leuconichia aparentă care sunt caracterizate prin pete în partea inferioară a unghiilor, cunoscută sub numele de patul unghiilor.

De ce apar, de fapt, petele albe pe unghii

De fapt, aceste pete apar lângă rădăcina unghiei, deplasându-se pe măsură ce aceasta crește și, prin urmare, ajungând la capătul suprafeței, odată ce unghia a atins nivelul maxim de creștere. Petele albe pe unghii sunt, de fapt, acumulări de keratină, o proteină foarte bogată în sulf și esențială pentru sănătatea unghiilor, părului și a pielii în general. 

Cauzele pot fi diferite: deficiențe alimentare – O dietă săracă în minerale și vitamine poate afecta, de asemenea, apariția petelor luminoase pe unghii. De fapt, calciul, fierul și zincul sunt esențiale pentru sănătatea unghiilor – dar și un semn legat de afecțiuni mai banale, cum ar fi traumatismele sau o leziune produsă de efectuarea manichiurii. De asemenea, petele de pe unghii pot apărea din cauza îmbătrânirii. 

Totodată, un element care nu trebuie subestimat este stresul: acesta poate provoca decolorarea patului unghiilor. În orice caz, este întotdeauna bine să consulți un medic. Uneori, petele albe apar pe unghii din cauza tulburărilor metabolice și a bolilor pe bază imună.

Amendă usturătoare pentru un club de noapte care oferea băuturi gratuite femeilor, în funcție de mărimea la sutien