MENIU

Ce studii juridice au Iordache, Nicolicea și Nicolae, corifeii PSD ai mutilării justiției

Iodache-Nicolae-Nicolicea, garda de juriști a lui Dragnea

Liviu Dragnea a anunțat că va merge la Cotroceni, la consultările inițiate de Iohannis pe subiectul justiție, însoțit de Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea și Florin Iordache, principalii artizani ai modificărilor legislative anti-justiție din ultimii doi ani.

Cei trei "asasini plătiți" ai justiției și luptei anticorupție și-au depășit toate recordurile odată cu verdictul dat de CCR pe noul Cod de procedură penală.  

Curtea Constituţională a constatat că un număr de 64 de dispoziţii din legea de modificare a Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale și doar 31 de dispoziţii sunt constituţionale. CCR urmează să se pronunțe și pe noul Cod penal, de asemenea opera trioului Nicolae-Iordache-Nicolicea.

Legile justiției lucrate în celebra "comisie Iordache" au fost taxate de mai multe ori de CCR, iar în varianta finală au fost desființate de Comisia de la Veneția.

În CV-ul oficial al lui Eugen Nicolicea de pe site-ul Camerei Deputaţilor arată că este absolvent a două facultăţi: Electronica şi Dreptul. La niciuna dintre ele însă nu se spune unde a absolvit şi în ce an.

Jurnaliștii au reușit totuși să afle unde a terminat de fapt Facultatea de Drept deputatul PSD. Potrivit Adevarul, Nicolicea a rămas repetent la prima facultate absolvită la Timișoara, Facultatea de Automatizări, unde a intrat în 1976, iar a doua facultate urmată a fost Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă".

Cariera profesională a lui Nicolicea are la bază diploma de inginer obținută la Facultatea de Electronică, secția Calculatoare. A fost proiectant la Șantierul Naval Drobeta Turnu Severin, șef laborator IIRUC București (1983-1990). Se reîntoarce în provincie, unde ocupă funcția de viceprimar al localității Drobeta Turnu Severin (1990-1991). Din 1992 este neîntrerupt parlamentar, obținând nu mai puțin de șapte mandate consecutive.

În 2016, Nicolicea este ales președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților. O posibilă explicație a acestei anomalii a fost oferită de fostul premier Victor Ponta: „Eugen Nicolicea, cel care, inginer fiind, nu are remușcări juridice. Ca să fiu sincer, și când era în PSD (declarația era din 2011, când Nicolicea era în UNPR – n.red.) tot lui i se dădeau toate dirty job-urile".

Fostul ministru "Altă întrebare", Florin Iordache, mutat de Dragnea să conducă ostilitățile anti-justiție din Parlament a absolvit Facultatea de Mecanică din Craiova în anul 1985, iar PCR i-a dat repartiţie la fabrica de mobilă din Caracal.

Potrivit CV-ului oficial al lui Iordache de la Camera Deputaților, în anul 2002, pe când devenise parlamentar PSD a obţinut şi o diplomă de jurist, tot la Universitatea din Craiova. Ulterior, deputatul şi-a cosmetizat CV-ul cu „tradiţionalul" curs la Colegiul Naţional de Apărare, frecventat de majoritatea politcienilor, dar şi cu un doctorat în relaţii economice internaţionale la Bălţi, Republica Moldova, lucrare în care ar fi copiat pasaje largi dintr-un interviu al fostului ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu.

Înainte să intre în politică, Florin Iordache a activat ca inginer la Fabrica de Mobilă din Caracal (1989 - 1996) și ca inginer şef director la SAFAR S.F.6 Caracal.

Șerban Nicolae, care a deținut și el funcția de șef al Comisiei juridice din Senat, și-a luat licența în științe juridice, la vârsta de 29 de ani. Anterior, el a lucrat la Întreprinderea de Mecanică Fină, dar după absolvirea Dreptului a activat ca avocat.

Senatorul PSD s-a laudat pe site-ul personal ca a fost lector universitar la Facultatea de Relatii Internationale si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti, însă conducerea universității a precizat că Șerban Nicolae a fost doar asistent.

Potrivit unei investigații realizate de Centrul pentru Jurnalism Independent, peste 10% din lucrarea de doctorat a senatorului PSD  ar conține pagini plagiate. Lucrarea, cu tema „Proiecte de reformă a Națiunilor Unite", a fost susținută în anul 2009, la Universitatea „Babeș Bolyai" din Cluj Napoca.

Șerban Nicolae a fost, între 2001 și 2004 consilier al președintelui Ion Iliescu pentru probleme juridice. 

Cei trei corifei anti-justiție au fost împinși de Dragnea în prima linie, deși PSD dispune și de juriști parlamentari care n-au păcălit educaţia. Este cazul lui Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în guvernarea Ponta, a absolvit Dreptul la Universitatea din Bucureşti, la timp, sau Adrian Ţuţuianu care a obţinut diplome de licenţă şi de doctor la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Mai multe articole despre:
Şerban Nicolae