MENIU

Ce spune Raed Arafat despre carantinarea Bucureștiului. Care este efectul măsurilor anti-coronavirus luate

coronavirus Foto: Pixabay.com

Raed Arafat a anunțat duminică seară în ce situație se află Bucureștiul după măsurile de stopare a răspândirii coronavirusului luate. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit și despre posibilitatea impunerii carantinei în Capitală, dacă rata de infectare va crește și în condițiile în care multe localități din județul Ilfov au intrat deja în carantină.

 

Ce rezultate au avut măsurile anti-coronavirus impuse deja în Capitală și cum s-ar impune carantina, în ce condiții

„La acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost. Deci suntem undeva la un platou, nu pot să vorbesc de descreștere, dar suntem undeva la un platou, cu unele creșteri, scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine la acest moment, dar în același timp nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Adică măsurile , din ce vedem, au început să aibă un efect. Dar, cum am mai zis , durează 30 de zile să vezi dacă aceste măsuri luate au avut efectul scontat, și, daca nu, trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare”, a anunțat șeful DSU, duminică seara, la un post TV.

Instituirea carantinei se face la propunerea DSP-urilor, dacă se ajunge la anumite criterii ce trebuie întrunite pe baza unui punctaj facut de INSP. În ultima perioadă, mai multe localități au decis să intre în carantină prin DSP, avizul INSP, decizia Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, altele au ales măsuri suplimentare de control și să mai aștepte impunerea stării de carantină.

Starea de carantină nu o impunem pe linie centrală la acest moment și este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca, dacă se aprobă, ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”, a explicat Raed Arafat.

De ce se ia decizia de carantinare la indici diferiti în localitățile din țară

Șeful DSU a atras atenția că decizia de carantinare se impune la rate diferite de la o localitate la alta, pentru că exista diferite situații și nu este luată în calcul numai incidența COVID-19 în aceste cazuri.

„În analiza respectivă, care are mai mulți factori în chestionarul respectiv pe care-l analizează DSP-ul, există diferite situații în diferite județe. Cand ei fac analiza nu este doar cifra de incidenta luată în considerare, sunt mai multe aspecte, inclusiv pe linie medicală, pe diferite linii, de genul complianța populației. Din cauza asta, fiecare localitate, când este evaluate, masura poate fi luată diferit. (...) Măsura de a impune carantina într-o localitate se face pe baza evaluării, care diferă de la o localitate la alta”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI a amintit și măsurile obligatorii care sunt în continuare general valabile, pe întregul teritoriu național: „măsurile sunt obligatorii pe toată țara - purtarea măștii, interdicția de circulație după ora 23.00, cu incidențele de 1,5 și 3 la mie la restaurante și la diferite activități, astea au rămas măsuri generale naționale”.