MENIU

Ce spun oficialii BCE cu privire la situaţia băncilor greceşti

<p>BCE</p>

Băncile elene nu se confruntă cu riscul insolvenței în acest moment, a afirmat, miercuri, Bostjan Jazbec, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicației germane 'Handelsblatt', transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Creditorii eleni au obținut de la BCE aprobarea de a beneficia de 60 miliarde de euro (68 miliarde de dolari) prin intermediului liniei de finanțare de urgență a Băncii Centrale din Grecia (ELA), au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În mod normal, băncile grecești își asigurau necesitățile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană, în condițiile în care finanțarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE. Însă, BCE a anunțat că nu va mai accepta obligațiuni guvernamentale elene drept garanții pentru creditele acordate băncilor comerciale.

Obligațiunile grecești au în prezent un rating de tip 'junk', iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanții pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepție de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor băncilor grecești.

Mai multe articole despre:
bănci oficiali BCE greceşti Situația