MENIU

Ce se intamplă cu femeile care consumă prăjeli

Specialisti de la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), din SUA, au descoperit un efect nociv al consumului de prajeli asupra femeilor. Astfel, cele care mananca regulat alimente prajite inainte de conceperea unui copil au sanse sporite de a dezvolta, in timpul sarcinii, diabet gestational, scrie Descoperă.ro.

Diabetul gestational, netratat, poate duce si la complicatii ale sarcinii si nasterea unor feti morti, iar femeile care au suferit de diabet gestational sunt mai predispuse la imbolnavirea de diabet tip 2 mai tarziu in viata.

Diabetul gestational sau diabetul de sarcina

Cercetari recente au legat riscul aparitiei diabetului gestational de consumul ridicat de „prajeli”; o asemenea alimentatie fusese corelata, in studii anterioare, si cu un risc mai mare de obezitate.

Studiind 21.079 de sarcini, la 15.027 de femei, cercetatorii au constatat ca, la femeile care consumau alimente prajite de 7 ori pe saptamana sau mai mult, fie acasa, fie in oras sau la serviciu, riscul de a face diabet gestational era mai mult decat dublu, comparativ cu femeile care mancau prajeli mai rar decat o data pe saptamana, potrivit descopera.ro.

Cercetatorii cred ca efectul s-ar explica prin generarea, in timpul prajirii alimentelor, a unor compusi chimici nocivi, care afecteaza fiziologia organismului uman, crescand rezistenta la insulina si favorizand aparitia leziunilor in celulele pancreatice producatoare de insulina, astfel contribuind la aparitia diabetului.

Tot ce trebuie sa stii despre diabetul gestational

Este important de semnalat ca asociarea dintre consumul de prajeli si riscul de diabet s-a dovedit semnificativa doar in cazul consumului unor asemenea alimente in afara casei (alimente cumparate gata prajite). Aceste mancaruri sunt prajite in grasimi refolosite de multe, ceea ce deterioreaza aceste uleiuri, crescand cantitatea de substante nocive din ele.

Mai multe articole despre:
femei prăjeli diabet gestational