MENIU

Ce face Guvernul pentru diaspora după "gazarea" din 10 august

Ministrul pentru Românii de pretutindeni
Muzeul Romanilor de pretutindeni

Niciun reprezentant al Guvernului României nu și-a cerut scuze până acum în fața diasporei pentru represiunea violentă a protestului din 10 august la care au participat mii sau chiar zeci de mii de români veniți din afara țării, de la mii de kilometri.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a inaugurat luni la Roma un proiect pe care "românii din diaspora şi din comunităţile istorice l-au dorit foarte mult", după cum spun oficialii: un "muzeu" virtual al românilor de pretutindeni (!).

Autoritățile de la București par să acorde atenție și bani unor proiecte "muzeale", statice și fără impact real, dar ignoră vocea românilor forțați să plece din țară de clasa politică și nu le propun programele active și solide de care aceștia au nevoie.

„Muzeul Românilor de Pretutindeni" este o inițiativă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni "de a oferi o platformă în care vocea românilor din afara granițelor să-și găsească ecou și să reflecte valoarea și diversitatea comunităților românești din toată lumea", se spune în prezentarea site-ului ale cărui costuri de dezvoltare nu sunt precizate.

Folosindu-se de pretextul Centenarului, lansarea noului Muzeu virtual, găzduit pe platforma gov.ro, ratează în prezentarea cronologică a Marii Uniri tocmai momentul 1 decembrie 1918 (vezi aici). 

Obiectivul muzeului virtual al românilor de pretutindeni este "de a face cunoscută componenta externă a poporului român, atât în elementul de convergență spre un ethos național (participarea comunităților istorice la formularea ideii naționale), cât și în dinamica centrifugă, din motive politice, economice și sociale, care a dus la formarea unei puternice diaspore de mobilitate", se spune în prezentarea pretențioasă de pe site.

Platforma online a muzeului conține secţiuni precum: Şcoala şi biserica, Vechi cărţi de identitate şi paşapoarte, Centenar, Români din jurul graniţelor, Diaspora de mobilitate, Exilul Românesc, Hărţi, Tradiţii şi Obiceiuri şi altele.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a lansat luni versiunea virtuală la Roma, alături de reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi de studenţii români din cadrul extensiei Facultăţii de Teologie, Universitatea din Bucureşti, a informat un comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

"Am lansat această platformă în capitala ţării unde avem cea mai numeroasă comunitate din diaspora de mobilitate - să nu uităm că sunt aproape 1.200.000 de români cu rezidenţă în Republica italiană. În acelaşi timp, de Roma se leagă originea şi existenţa noastră ca popor. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit cu materiale pentru realizarea acestui proiect. Continuăm să lucrăm zi de zi pentru a-i îmbogăţi conţinutul şi sper ca în cursul anului următor muzeul propriu-zis să îşi deschidă porţile la Bucureşti", a spus ministrul Intotero.

Mai multe articole despre:
diaspora muzeul românilor de pretutindeni