MENIU

Ce decizie majoră va lua BNR în această săptămână

În şedinţa de politică monetară de săptămâna aceasta (7 februarie), BNR va creşte probabil rata dobânzii de politică monetară la 2,25%. O spun la unison economiştii şefi din marile bănci de pe piața locală.

Majoritatea analiştilor consideră că inflaţia de 3,3% de la sfârşitul anului trecut şi cea de 4,1% aşteptată pentru luna ianuarie 2018 sunt principalele motive pentru care BNR va majora pentru a doua oară în 2018 dobânda cheie cu 0,25%.

Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank, a arătat că "majorarea ratei inflaţiei la 3,3% la sfârşitul anului 2017 şi saltul puternic pe care se aşteaptă să îl facă inflaţia în prima parte a acestui an determină întărirea politicii monetare şi o majorare cu 0,25% a dobânzii cheie".

Pe aceeaşi linie merge şi Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank care apreciază în avans dobânda pe luna ianuarie 2018 la 4,1% (oficial inflaţia pe luna ianuarie se va public ape 10-11 februarie), potrivit economica.net. Anticipăm că inflaţia totală şi cea de bază se vor situa în preajma nivelului de 3% în 2019", spune și Anca Maria Negrescu, economist şef Unicredit.

 

Mai multe articole despre:
BNR dobânda-cheie