MENIU

CE:Absorbția fondurilor UE în România, afectată de aplicarea deficitară a legislației în achiziții

<p>Metode abuzive ale recuperatorilor</p>

Combaterea corupției și a fraudei, din achizițiile publice, rămâne o provocare pentru Romania, iar aplicarea deficitară a legislației, în domeniu, conduce la corecții financiare mari și la o absorbție scăzută a fondurilor europene, arată Comisia Europeană, în Raportul de țară 2015 pentru România, emis joi. Oficialii de la Bruxelles atrag atenția și asupra întârzierii constituirii unei liste de proiecte, care să fie finanțate cu fonduri UE, în cadrul financiar 2014-2020, informează HotNews.ro. 

"Combaterea corupției și a fraudei din achizițiile publice rămâne o provocare (...). Aplicarea deficitară a normelor privind achizițiile publice determină corecții financiare substanțiale și contribuie la o absorbție scăzută a fondurilor UE", se arată în raportul Comisiei Europene.

În domeniul fondurilor europene, Comisia Europeană critică România pentru slaba capacitate instituțională și lipsa de coordonare între diferitele instituții și departamente implicate. În acest sens, Comisia avertizează asupra riscului ca România să piardă bani europeni, în ciclul financiar 2007 -2013, în anul 2015, în care țara mai poate trage fondurile din acest cadru financiar multianual.

"Riscul de dezangajare a fondurilor structurale si de coeziune ramane pe anul 2015 si la inchidere in 2017", sustine Comisia.

În pofida unei îmbunătățiri a absorbției fondurilor structurale și de coeziune, în ultimii ani, România rămâne pe ultimul loc, în Uniunea Europeană, în această privință (înafară de Croația, care a aderat la UE în vara lui 2013). În raportul CE pentru România se precizează că absorbția fondurilor structurale a continuat să progreseze, de la o rată de 33,7%  la sfârșitul anului 2013, până la 52,2% la finele lui 2014.

"Din cauza unei pregătiri insuficiente și întârziate a unei liste de proiecte, dificultăți de implementare ar putea apărea și în perioada de programare 2014-2020", atrage atenția Comisia Europeană.

Mai multe pe HotNews.ro.