MENIU

Ce au făcut europarlamentarii români cu peste 6000 euro pe lună? Unii au rămas cu DATORII!

Un europarlamentar poate cîştiga peste 6000 de euro pe lună. Este şi unul dintre motivele pentru care se dau bătălii aprige pentru locuri eligibile pe listele partidelor. Cirpian Domnişoru le-a analizat europarlamentarilor români investiţiile şi cheltuielile din ultimii ani.

Ce-au făcut europarlamentarii români cu banii, foarte mulţi, cîştigaţi în Parlamentul European? Ciprian Domnişoru face o sinteză a cheltuielilor pentru voxpublica.ro.

"Dacă unii europarlamentari şi-au sporit net activele cu aproximativ 300 de mii de euro în ultimul mandat, în alte cazuri trebuie să ne întrebăm: unde au mers banii câştigați de europarlamentarii români ? Sunt personajele trimise la Bruxelles doar un mod de a aduce bani la partid? Dintre europarlamentarii ce nu au acumulat aproape nimic, se remarcă Traian Ungureanu sau Cătălin Ivan. La fel de neclară este situația Rovanei Plumb, care pare să nu fi acumulat nimic în nume personal în perioada mandatului .

VEZI TOATĂ SINTEZA PE VOXPUBLICA

Salariile europarlamentarilor români pot constitui o sursă bună de finanțare pentru partidele care îi sprijină în alegeri . Până în 2009, europarlamentarii  români câştigau cât omologii lor deputați din Parlamentul Romaniei.   Din 2009, au început să câştige 6,200 de euro pe lună plus 4,300 pe lună pentru a acoperi cheltuielie cu biroul, plus cheltuieli decontate de transport, plus 304 euro pentru fiecare prezență la o sesiune parlamentară.

Aşa ajung europarlamentarii români să acumuleze mici averi în timpul mandatului. Datele de mai jos sunt extrase din declarațiile de avere de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate din perioada 2009-2013:

-          Elena Oana Antonescu (PD-L ) pornea mandatul în 2009 cu un cont de 5000 de euro. Şi-a cumpărat între timp două apartamente în 2011 şi a acumulat 300,000 de euro în conturi.

-          La Elena Băsescu (PDL) situația este mai complicată după căsătorie, conturi comune, etc.  Cu toate acestea, un salt frumos de la 23,000 de euro în bancă în 2009 la peste 450,000 de euro în 2013.

-          Sebastian Bodu (PDL) şi-a cumpărat o vilă de 466 m2 în Bucureşti.

-          Vasilica Dăncilă (PSD) a cumpărat un apartament în Bucureşti şi a adunat aproape 75,000 de euro în conturi

-          Ioan Enciu (PSD) a acumulat în conturi aproximativ 150,000 de euro.

-          Catalin Ivan (PSD) a achiziționat un apartament în Iaşi şi un BMW în 2009, pentru care a acumulat datorii: în ultima declarație , din 2012, nu a acumulat nimic în conturile de economii, în schimb avea datorii în țară şi datorii de peste 70,000 de euro la ING Belgia.

-           Monica Macovei a acumulat foarte puțin în conturile de economii , în schimb avea în construcție din 2008 o casă în comuna Corbeanca.

-          Rareş Niculescu (PNL) a cumpărat două apartamente în Bucureşti cu plata în rate, dar are datorii de 259 de mii de euro şi avea un cont cu valoare la zi de doar 1,400 de euro în ultima declarație de avere.

-          Ioan Mircea Paşcu (PSD) acumulase în conturile de economii aproximativ 80,000 de euro, investise 30,000 de euro şi acordase unei rude un împrumut de 100,000 euro.

-          Cristian Preda (PD-L) a cumpărat un apartament şi a economisit peste 100,000 de euro. Pe numele soției (cu un venit anual de 19,000 euro)  figurează din 2013 un depozit de 100,000 euro.

-          Daciana Sarbu (PSD) a economisit peste 170,000 de euro şi a donat mamei sale 50,000 de euro.

-          Ovidiu Silaghi (PNL), om de afaceri : soția sa a acordat recent un împrumut în nume personal de 388 de mii de euro unei firme.

-          Csaba Sogor (UDMR) a cumpărat un apartament în Budapesta şi are economii de peste 150 de mii de euro la OTP.

-          Theodor Stolojan (PD-L) este un investitor activ, plasamentele sale sunt diversificate. A devenit recent actionar la Transgaz, cu actiuni in valoare de peste 200 de mii de euro.

-          Claudiu Ciprian Tănăsescu (PSD) are economii reduse şi a achiziționat un Land Rover în 2010.

-          Adriana Țicău (PSD) a cumpărat cu credit un apartament în Franța şi a economisit peste 60 de mii de euro.

-          Laszlo Tokes a cumpărat un teren în Oradea şi nu declară alte conturi sau active financiare.

-          Traian Ungureanu figurează cu o datorie de 24,000 de lire şi doar 36,000 de euro economii.

-          Corneliu Vadim Tudor declară doar o colecție de autografe celebre în declarația de avere.

Din această listă ne putem da seama că un europarlamentar poate economisi uşor în timpul unui mandat peste 200 de mii de euro. Cei mai mulți europarlamentari au preferat să facă investiții imobiliare şi depozite bancare. Sub media acumulărilor se plasează europarlamentarii PSD: Cătălin Ivan, Corina Crețu, Ciprian Tănăsescu, Adriana Țicău, Rovana Plumb, dar şi Traian Ungureanu (PD-L).

În doar patru ani de mandat analizați mai sus, europarlamentarii români au economisit în medie aproape 70% din salariu. Salariile europarlamentarilor români sunt de 17-20 de ori mai mari decât salariul mediu în România, în vreme ce salariile europarlamentarilor vestici sunt doar de 7-8 ori mai mari decât salariile medii din țările de origine. Fără o reformă a salarizării europarlamentarilor români, vom merge la urne în mai să alegem cui vom da în următorii ani case de vacanță, BMW-uri şi economii de sute de mii de euro."

Mai multe articole despre:
europarlamentari români avere salarii