MENIU

Ce alegem: polistiren expandat sau polistiren extrudat? (P)

Ce alegem: polistiren expandat sau polistiren extrudat? (P)

Răspunsul la această întrebare depinde în foarte mare măsură de zonele din locuință pe care intenționezi să le izolezi folosind polistiren. Deși denumirile sunt apropiate, vorbim de două materiale cu caracteristici diferite, care le recomandă pentru anumite tipuri de izolații.

Constructorii cu experienta cunosc aceste diferențe, însă cei doi termeni pot crea confuzie în rândul celor care aleg să-și izoleze locuința pe cont propriu. Dacă întrebarea din titlu te-a atras să citești acest articol, probabil că și tu faci parte din categoria celor care nu sunt foarte lămuriți în această privință, așa că te vom ajuta noi.
 
De ce să folosim polistiren?

Înainte de a afla ce fel de polistiren este mai bun, trebuie să știi pentru ce fel de lucrări se utilizează polistirenul și de ce se recomandă acest material. Așadar, polistirenul se folosește cu preponderență pentru izolarea termică a locuințelor, atât din faza de construcție, cât și ulterior, când proprietarii doresc să-și izoleze casa.

Este cel mai folosit material izolant, principalele sale calități fiind greutatea redusă, ușurința manevrări și a instalării, precum și eficiența. Nu în ultimul rând, un alt mare avantaj este legat de costuri, fiind unul dintre cele mai ieftine materiale din această categorie. La o simplă căutare pe internet, vei găsi polistiren de calitate la cel mai bun preț, iar materialul îți va fi livrat direct acasă, fără să mai fii nevoit să te deplasezi la magazin.

Caracteristicile distincte ale tipurilor de polistiren

După cum am menționat anterior, există două tipuri de polistiren, și anume cel expandat și cel extrudat.

Polistirenul expandat - este de culoare albă, având o structură cu pori deschiși și o rezistență redusă la compresiune. De asemenea, prezintă o mare permeabilitate la vaporii de apă și stabilitate termică, păstrându-și dimensiunile sub influența temperaturilor ridicate. Își păstrează proprietățile termoizolante și în condiții de umiditate ridicată, specifice sezonului rece, întrucât nu absoarbe vaporii din atmosferă.

Polistirenul extrudat – este disponibil în variante de verde, albastru și roz, fiind mai dens decât cel expandat datorită structurii cu pori închiși. Are o rezistență mare la compresiune, fiind și impermeabil. Calitățile sale termoizolante sunt la fel de bune ca în cazul polistirenului expandat, însă utilizarea sa este recomandată pentru alte zone.
 
Polistirenul expandat, excelent pentru fațade și pereți

Având caracteristici diferite, cele două tipuri de polistiren sunt recomandate pentru zone distincte.

Astfel, calitățile polistirenului expandat îl recomandă pentru izolarea spațiilor care nu au o încărcătură deosebită. Ne referim la fațade, pereți interiori, acoperișuri cu șarpantă și terase.

Datorită permeabilității ridicate, previne formarea condensului, având totodată și calitatea de a nu absorbi umezeala, protejând astfel suprafețele pe care este montat.

Polistirenul extrudat, cel mai potrivit pentru fundații și pardoseli

Având o structură mai dură, polistirenul extrudat este recomandat pentru izolarea spațiilor ce necesită o rezistență mecanică ridicată. Este cazul soclurilor, subsolurilor și pardoselilor.

Totodată, este materialul ideal pentru izolarea zonelor unde trebuie eliminate punțile termice, cum ar fi grinzile betonate sau stâlpii armați cu beton. Rezistența sa ridicată și impermeabilitatea îl recomandă pentru astfel de izolații, în timp ce izolarea pereților sau fațadelor cu polistiren extrudat ar fi o mare greșeală. Acesta, deoarece lipsei permeabilității nu va permite peretelui să respire, iar pe interior se va crea condens, care va genera apariția igrasiei și a mucegaiului.

De asemenea, nu rezistă la fel de bine sub influența temperaturilor ridicate, existând riscul de a se deforma în sezonul cald sub acțiunea razelor solare.

Mai trebuie notat că dimensiunea plăcilor de polistiren extrudat este de 1250X600 de milimetri, iar a celor de polistiren expandat este 1000X500 de milimetri. Numărul plăcilor de polistiren dintr-un pachet diferă în funcție de grosimea acestora.

Mai multe articole despre:
polistiren expandat polistiren extrudat