MENIU

Anunț important pentru bugetul pe anul 2020! Ce a decis Curtea Constituțională

Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe 2020 este legală. Nu există conflict juridic între Guvern și Parlament prin asumarea răspunderii pe legea bugetului. Este decizia Curții Constituționale de miercuri. Curtea a fost sesizată de PSD, după ce Guvernul Orban I și-a angajat răspunderea asupra legii bugetului pe anul în curs.

 

Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu au sesizat, în decembrie 2019, Curtea Constituţională cu privire la adoptarea bugetului de stat şi a Legii privind asigurările sociale prin asumarea răspunderii.

În 23 decembre 2019, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament asupra bugetului de stat pe 2020, aceasta fiind o premieră.

Sesizarea lui Ciolacu nu a împiedicat intrarea în vigoare a bugetului pe 2020.  Acțiunea PSD s-a bazat pe articolul 138 din Constituție  care prevede :

 Art. 138, alin (2): Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

,,Nu există un precedent în Europa ca un Guvern să vină cu un buget fără dezbateri în Parlament. De la Ceaușescu încoace, de 30 de ani nu a mai fost așa ceva. Vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Domnul Orban va intra în istorie ca singurul premier care și-a permis acest lucru, nu numai din România, ci dintr-o Europă democratică”, a afirmat Marcel Ciolacu, la momentul respectiv.

 

Mai multe articole despre:
CCR decizie buget asumare