MENIU

CCR a amânat pentru marți discutarea sesizării privind conflictului dintre Executiv și Parlament pe tema moțiunii de cenzură

CCR decide astăzi asupra conflictului dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură

Judecătorii CCR vor anunța marți ască dacă este constituțional sau nu ca o moțiune de cenzură să fie depusă în sesiune extraordinară, așa cum au făcut social- democrații în perioada vacanței parlamentare. Potrivit Agerpres, deliberările au fost finalizate luni, urmând ca, ziua următoare, să fie redactată forma finală a minutei.

Judecătorii constituționali sunt așteptați să se pronunțe pe existența unui conflic juridic de natură constituțională între Parlament și Executiv în condițiile în care social-democrații au venit cu o moțiune de cenzură împotriva cabinetului Orban, în perioada unei Sesiuni extraordinare, mai exact în vacanță parlamentară.

Punctul de vedere al celor din Executiv este că o astfel de măsură este una neconstituțională, o astfel de moțiune trebuind depusă doar într-ol sesiune ordinară. Și tot într-o sesiune ordinară ar fi trebuit să fie și votată, mai spun reprezentanții Guvernului. 

La dezbateri, reprezentantul Guvernului, Olivia Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a susţinut că Parlamentul a urmărit să "abuzeze" de instrumentele constituţionale "în scopul satisfacerii unor obiective politice"

"Vă rugăm să constataţi că prezentul conflict juridic de natură constituţională se fundamentează pe încălcarea mai multor principii constituţionale, dezvoltate în mod expres sau implicit la nivelul Legii fundamentale, respectiv principiul echilibrului puterilor în stat, cel al colaborării şi cooperării loiale între autorităţi şi cel al stabilităţii juridice. (...) Apreciem că, raportat la conduita Parlamentului, acesta, sub apanajul unei interpretări juridice voit eronate a prevederilor constituţionale, aşadar sub aparenţa constituţionalităţii, a urmărit să abuzeze de remediile şi instrumentele constituţionale în scopul satisfacerii unor obiective politice", a spus Olivia Morar, citată de Agerpres.

Cristian Ionescu, reprezentantul Senatului, a spus că opoziţia are tot dreptul să iniţieze oricând o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

"Prim-ministrul nu se referă în realitate la instituţia Parlamentului ca parte a unui pretins conflict juridic de natură constituţională, ci la demersul procedural şi legitim al unui număr consistent de deputaţi şi senatori care au iniţiat împotriva Guvernului pe care îl conduce o moţiune de cenzură ca forma cea mai gravă a controlului parlamentar. Opoziţia este îndreptăţită de Constituţie să iniţieze oricând, subliniez - oricând -, fie într-o sesiune parlamentară ordinară, fie într-o sesiune extraordinară o astfel de modalitate de control parlamentar", a subliniat Ionescu.

Moțiunea nu a mai ajuns însă să fie supusă la vot, și asta pentru că în momentul ședinței de plen comune a Camerei Deputaților și a Senatului nu a existat cvormul necesar, iar votul nu a putut fi reprogramat pentru o dată ulterioară în sesiunea ordinar, așa că așteptăm ca astăzi judecătorii să se pronunțe cu privire la constituționalitatea demersului social-democraților. 

Mai multe articole despre:
ccr motiune