MENIU

Cazul tânărului de culoare ucis de poliție: Manifestații în mai multe orașe și violențe la Ferguson

Revolte în Ferguson (statul Missouri)

De la Seattle la New York, trecând prin Chicago și Los Angeles, mii de americani au ieșit pe străzi luni seară, după decizia unui mare juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva unui polițist care a ucis în luna august un tânăr de culoare, în timp ce în orășelul Ferguson, unde s-a produs tragedia, au avut loc scene de violență între protestatari și forțele de ordine, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

De la anunțarea deciziei marelui juriu, sute de manifestanți s-au adunat în Times Square din New York, cu panouri negre pe care scria 'Rasismul ucide', 'Nu vom tăcea' și denunțând 'rasismul poliției'. "Dacă nu există justiție, nu există pace", scandau protestatarii, al căror număr a crescut tot mai mult. Alții au comparat poliția cu Ku Klux Klan sau au lansat afirmații dure la adresa acesteia.

Numeroase forțe de ordine au fost desfășurate, iar un elicopter survola cea mai celebră piață din lume. Bill Bratton, șeful poliției newyorkeze, a fost la rândul său prezent Times Square, unde o persoană i-a aruncat cu un lichid roșu în față.

Un alt grup de manifestanți s-a adunat în Union Square, mai la sud de Manhattan, în timp ce un al treilea urma să se deplaseze pe jos spre Harlem, unii dintre ei afișând pe 7th Avenue o pancartă prin care cereau 'Dreptate pentru Michael Brown', tânărul de 18 ani ucis de gloanțe la Ferguson în august.

La Washington, sute de protestatari s-au adunat în fața Casei Albe, scandând 'Mâinile sus, nu trageți', sloganul devenit strigătul de mobilizare al manifestanților după drama de la Ferguson, un orășel din statul Missouri.

Ei au afișat pancarte cu 'Opriți teroarea rasistă a poliției' sau 'Viața negrilor contează', a relatat corespondentul AFP la Casa Albă. Mulțimea se îndrepta spre Capitoliu.

Manifestații — în mare parte pregătite în avans, în așteptarea deciziei marelui juriu — au avut de asemenea loc la Boston, Los Angeles, Philadephia, Denver, Seattle, Oakland (California), unde protestatari au blocat o șosea, Chicago și chiar Salt Lake City.

În suburbia St. Louis din Ferguson, au fost auzite focuri de armă, iar poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților, informează Reuters. Administrația Federală a Aviației e emis o restricție temporară de zbor pentru acest oraș.

Mai multe vitrine au fost sparte în apropierea Departamentului de Poliție din Ferguson, iar mai multe autovehicule, inclusiv unul al poliției, au fost incendiate.

Decizia marelui juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva polițistului Darren Wilson a fost anunțată luni într-o conferință de presă.

Președintele Barack Obama a lansat apoi de la Casa Albă un apel la calm. "Suntem o națiune fondată pe respectul față de lege", a subliniat el, făcând apel la toți cei care contestă decizia să o facă 'în mod pașnic'. El a subliniat că familia lui Michael Brown a făcut ea însăși apel la evitarea oricăror violențe.

Avocații polițistului Darren Wilson au transmis ulterior că acesta nu a făcut decât să urmeze ceea ce a fost instruit și că a respectat legea, potrivit Reuters.