MENIU

Cazul Scripcaru (PNL): O parte din banii obţinuţi din mită, folosiţi în campania din 2012

Primarul Braşovului, George Scripcaru (PNL), acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce ar fi facilitat unor firme încheierea de contracte cu municipalitatea, a fost reținut, luni seară, pentru 24 de ore, pentru abuz în serviciu (patru infracţiuni) şi luare de mită. Potrivit DNA, o parte din banii obţinuţi în mod injust ar fi fost utilizaţi, din dispoziţia sa, în campania pentru alegerile locale din 2012.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2010-2012, George Scripcaru, în calitate de primar al Braşovului, în baza unei înţelegeri prealabile cu alte persoane, a acţionat şi a determinat funcţionari de la Primăria Braşov sau Consiliul Local Braşov şi angajaţi de la SC Cet SA şi SC Tetkron SRL să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/convenţii cu o societate comercială, urmărind obţinerea de foloase necuvenite (bani şi bunuri din patrimoniul societăţilor deţinute de municipiul Braşov) pentru această firmă şi persoanele care o administrau, informează Mediafax.

De asemenea, ca urmare a înţelegerii prealabile cu administratorul unei alte societăţi comerciale, edilul a atribuit firmei controlate de acesta un contract de lucrări (deşi societatea nu avea experienţă în domeniu), iar ulterior a dispus decontarea unor lucrări neefectuate, arată procurorii DNA, într-un comunicat de presă transmis luni seară.

”O parte din banii obţinuţi în mod injust au fost utilizaţi, din dispoziţia sa, pentru achiziţionarea de materiale electorale în campania pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, George Scripcaru a dat dispoziţii să se post-constituie înscrisuri şi ulterior a solicitat Consiliului de Administraţie al SC Tetkron SRL «să găsească vinovaţi» pentru decontările nelegale, indicând chiar trei angajaţi, deşi cunoştea situaţia reală a acestor operaţiuni financiare. Ulterior, funcţionarii respectivi s-au conformat, în sensul că au constituit comisia de disciplină pentru cercetarea acelor persoane”, mai precizează DNA.

Scripcaru urmează să fie prezentat, marţi, Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Primarul Braşovului a fost reţinut, luni seară, de procurorii DNA, după aproape două ore de audieri.

Scripcaru a fost adus, luni la prânz, cu o dubă a Jandarmeriei, la sediul Primăriei Braşov, unde aveau loc percheziţii ale procurorilor, după ce, în cursul dimineţii, anchetatorii au percheziţionat şi locuinţa edilului, din cartierul braşovean Schei. Întrebat ce acuzaţii i se aduc de către procurori, George Scripcaru a răspuns:

"O să aflaţi pe parcurs despre ce este vorba", refuzând să facă alte declaraţii.

După aproape patru ore, primarul George Scripcaru (PNL) a fost scos din sediul Primăriei şi dus la DNA Braşov pentru audieri. La ieşirea din Primărie, Scripcaru a spus că anchetatorii i-au cerut documente, pe care le-a pus la dispoziţia acestora.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, reținut de DNA