MENIU

Cazul fetiţei moarte după ce s-a înţepat într-un cui. Amenzi de 10.000 de lei, pentru două spitale

Spitalele din Alba Iulia și Blaj au fost amendate cu câte 10.000 de lei în urma anchetei declanșate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba în cazul fetiței de 11 ani, aflată în plasament maternal, care a decedat la câteva zile după ce s-a înțepat accidental în picior într-un cui.

Șeful DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că ancheta epidemiologică nu a fost încă finalizată, dar în urma controalelor inspectorii au aplicat două sancțiuni, în valoare de 10.000 de lei fiecare, spitalelor din Blaj și Alba Iulia pentru nerespectarea procedurilor.

Astfel, Spitalul Municipal Blaj a fost amendat pentru nerespectarea procedurilor de transfer al pacientului critic între secții, iar Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pentru că nu a raportat DSP-ului cazul, fiind vorba de o suspiciune de Tetanos.

"La data controlului la Spitalul Municipal Blaj nu a putut fi prezentat protocolul de transfer interclinic al pacientului critic, ci doar un acord de colaborare care nu era contrasemnat de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. A fost aplicată o sancțiune de 10.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor de transfer. Spitalul din Alba Iulia a fost sancționat pentru neraportarea cazurilor suspecte sau confirmate de Tetanos, care ar fi trebuit să se facă în maximum cinci zile la sediul DSP Alba", a declarat Alexandru Sinea, conform Agerpres.

Acesta a subliniat că instituția pe care o conduce nu este abilitată și nu se poate pronunța în privința unei legături de cauzalitate între moartea fetiței și neregulile constatate la cele două spitale.

Sinea a precizat că DSP a informat oficial Colegiul Medicilor Alba cu privire la acest caz pentru ca acesta să-și desfășoare propria anchetă.

"DSP nu are competențe, conform legii, să ancheteze o eventuală culpă medicală", a conchis Sinea.

O fetiță de 11 ani, aflată în plasament maternal, a decedat la câteva zile după ce s-a înțepat accidental în picior într-un cui, minora fiind tratată anterior decesului în patru spitale din județele Alba și Mureș.

Potrivit unui raport al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba, minora de 11 ani s-a înțepat în seara de 26 iulie într-un cui la piciorul stâng, în timp ce se afla în gospodăria asistentului maternal. După două ore, fetița a ajuns la spitalul din Tîrnăveni, județul Mureș, unde i s-a administrat tratament cu Tetatox, o injecție intramusculară, revenind în familia asistentului maternal.

După trei zile fetița a fost dusă la spitalul din Blaj deoarece prezenta durere la piciorul stâng. Ea a fost consultată de un medic specialist medicină de urgență, fiind tratată cu o cremă și pansată. Potrivit DGASPC Alba, medicul i-a recomandat fetiței "să calce normal că nu se întâmplă nimic". După alte două zile, minora a ajuns din nou la UPU Blaj, cu dureri de spate, de picior și la nivelul maxilarului și nu putea să înghită. Fetița a rămas peste noapte la acest spital, unde i s-a administrat perfuzie cu calciu și antibiotic, ulterior fiind transferată cu salvarea la UPU Alba Iulia, cu hipertonie generalizată. După ce i s-au efectuat o serie de investigații medicale, s-a dispus transferul cu un elicopter SMURD la Cluj. Din cauza condițiilor meteo, elicopterul cu fetița a fost redirecționat spre UPU Pediatrie Mureș.

"În data de 2 august 2016, medicul care a preluat cazul minorei a comunicat telefonic că 'ne aflăm în situație de tetanos, nu avem un diagnostic, s-au prelevat probe pentru analize și așteptăm rezultatele. Starea copilului este gravă, este intubată și sedată'. În data de 3 august 2016, același medic specialist ne-a comunicat telefonic diagnosticul stabilit 'TETANOS', iar starea de sănătate a minorei s-a agravat. Medicul specialist declară că este nevoie urgentă de ser antitetanos, ser pe care îl așteaptă de la Cluj și speră ca acesta să nu ajungă prea târziu. Medicul specialist a fost întrebat telefonic dacă vaccinul antitetanos făcut la Spitalul Municipal Târnăveni nu și-a făcut efectul. Acesta declară că 'aceeași întrebare ne-am pus-o și noi', fără să ne ofere un răspuns concret. Ulterior declară că vaccinul 'nu a fost suficient' '', se arată în raportul DGASPC Alba.

Conform aceleiași surse, chirurgul a constatat, la intervenția chirurgicală pentru deschiderea ranei, că este o plagă profundă, până la calcaneu, care s-a închis repede, iar în adânc au rămas toxine care au acționat. În seara de 3 august, minorei i-a fost administrat serul antitetanos, starea acesteia rămânând critică. O zi mai târziu medicii au transmis că prognosticul este rezervat. În după-amiaza zilei de 5 august, asistentul maternal profesionist a fost contactat telefonic de reprezentanții Spitalului din Tîrgu Mureș, care i-au comunicat faptul că minora a decedat.

 

Mai multe articole despre:
spitale amenzi fetiță moartă tetanos cui ruginit