MENIU

Caz ȘOCANT la Spitalul Colentina din București: Amenințări cu moartea din partea rudelor unei paciente - Mesajul medicului Laura Zarafin

Caz șocant în Spitalul Colentina: Amenințări cu moartea din partea rudelor pacienților - Mesajul medicului Laura Zarafin

Medicii care tratează bolnavii de COVID-19 aflați în stare gravă la Spitalul Colentina din București au fost amenințați cu moartea chiar la poarta unității medicale. Cei care au lansat amenințările ar fi chiar rudele unei paciente. Doctorii spun că se tem inclusiv pentru familiile lor. În acest timp, un medic a depus plângere penală în Târgoviște, tot din cauza unor amenințări. 

Totul a pornit de la cazul unei paciente în stare gravă, care a trebuit să fie intubată la ATI.  Din păcate, după numai câteva zile, a pierdut lupta cu nemilosul virus. Clipele de groază pentru medici au început după moartea acesteia.

Potrivit informațiilor Realitatea PLUS, rudele ar fi amenințat medicii cu moartea pentru că femeia a fost intubată. Medicii vor să depună plângere.

Medicul Laura Zarafin a vorbit despre situația de la Spitalul Colentina, duminică, la Realitatea PLUS.  

„Noi am ținut legătura întotdeauna cu aparținătorii, chiar din martie anul trecut. Ne-am organizat în așa fel încât să explicăm rudelor tot ce se intâmplă. Problema e ca foarte mulți nu înțeleg, nici  ventilația..., nici complicațiile bolii”, a spus medicul ATI Laura Zarafin.

Despre situația dramatică a bolnavilor critici din secțiile de Terapie Intensivă și amenințările rudelor acestora, Laura Zarafin a declarat că este „extrem de gravă. Vedem zilnic, ne șochează și pe noi. Încercăm să le explicăm rudelor...”.

Medicul a dezvăluit că „amenințați la nivel verbal am fost des. De câteva luni s-au inmultit si amenintarile cu moartea. (...) Exista paza la spital, dar cum vin multi oameni. nu poți face față”.

Aceasta a mai declarat că se va depune plângere la poliție din cauza amenințărilor repetate primite de medici, dar și de asistenți, din partea rudelor mai multor pacienți.

„Am discutat cum putem face să sesizăm poliția. Între timp am aflat ca si un asistent de-al nostru este vizat de amenințări. Au aflat și adresa unde locuiește. E usor să afli acum unde locuieste...

Am înțeles că și în alte spitale se întâmplă. Pentru că de la menințarea verbală la cea fizică nu este  distanță așa de mare”, a mai precizat medicul, la Realitatea PLUS.

Laura Zarafin a ținut să amintească de eforturile imense depuse în aceste vremuri de toți medicii și de  faptul că e normal ca oamenii să fie speriați, adăugând că și ei, medicii, sunt șocați de ce văd în fiecare zi, chiar dacă a trecut un an de pandemie.

„Sunt mai multe temeri, și legate de virus, de oxigen, de discuțiile care ne storc de energie. Noi înțelegem că oamenii sunt speriati. Acum suntem stresați că toți vor sa vina in vizita. Incercam sa fim oameni. Este o perioadă foarte tensionată. Nici noi nu putem spune dupa un an de zile ca e usor sa vedem așa ceva, chiar dacă suntem medici ATI”, a mai spus medicul Laura Zarafin.

„Rugămintea mea ar fi: Niciun om din lumea asta, indiferent de profesie, nu vrea să-și vadă un seamăn respirând așa, cu atât mai mult nu vrea să-i facă rău. Aș vrea să se înțeleagă că toți, medici, asistente, suntem oameni, să înțelegem să colaborăm unii cu alții”, a transmis medicul Laura Zarafin, la Realitatea PLUS, în urma amenințărilor tot mai dese din ultima vreme la adresa cadrelor medicale, chiar și amenințări cu moartea.

Cazul nu este singurul. În urmă cu câteva săptămâni, un alt cadru medical de la același spital a fost amenințat de un pacient care nu mai voia să rămână internat. Sub presiunea amenințărilor, medicul a sunat la 112. În acest caz a fost deschis un dosar penal.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Ciprian ROmanescu, a confirmat, la Realitatea PLUS, că „prin apel la 112, o femeie angajată a unei unități spitalicești din sectorul 2 a sesizat că angajați ai respectivului spital au fost amenințați cu acte de violență de un bărbat care nu mai dorea să rămână internat. S-a deschis un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvâșirii infracțiunii de amenințare”.

De asemenea, aceste incidente nu sunt singulare, înmulțindu-se în ultimele luni în mai multe spitale.

Luna trecută, în timpul protestelor anti-restricții, au năvălit în curtea Spitalului municipal din Bacău, unde erau îngrijiți pacienți COVID-19 și le-au strigat medicilor: „Asasinii!”.

Iar rudele unui pacient au atacat, în toamnă, Spitalul Marius Nasta din București și au încercat să spargă geamurile de la terapie intensivă.

Anul trecut, în toamnă, la Spitalul „Marius Nasta” din București, rudele unui pacient au încercat să spargă geamurile de la terapie intensivă.

De asemenea, polițiștii din Dâmbovița fac verificări în prezent după ce un medic din Târgoviște a depus și el plângere, tot în urma unor amenințări, relatează Realitatea PLUS.