MENIU

Caz fără precedent - O femeie a murit după ce s-a infectat simultan cu 2 tulpini ale coronavirusului

Caz fără precedent

O femeie de 90 de ani a decedat după ce s-a infectat simultan cu varianta Alpha (britanică) şi Beta (sud-africană) a coronavirusului. Cazul, primul de acest gen, a fost raportat de cercetătorii de la spitalul Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis din Aalst (Belgia) și prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID).

Pacienta, care nu avea antecedente medicale speciale şi nu era vaccinată, a fost internată în spital în martie 2021, după o serie de probleme.

Testată pozitiv pentru Covid-19 la internare, a prezentat iniţial un nivel bun de saturaţie cu oxigen şi nu prezenta probleme respiratorii, conform ECCMID. Cu toate acestea, a dezvoltat rapid simptome respiratorii agravante şi a murit cinci zile mai târziu. În timpul unor teste ample şi prin secvenţiere, spitalul a descoperit că a fost infectată cu două tulpini ale virusului Sars-CoV-2, care a provocat Covid-19: una din Marea Britanie, numită Alpha, iar cealaltă detectată pentru prima dată în Africa de Sud, numit Beta.

”Este unul dintre primele cazuri documentate de co-infecţie cu două variante îngrijorătoare ale Sars-CoV-2”, a transmis biologul molecular Anne Vankeerberghen, autoarea studiului.

Potrivit biologului de la spitalul OLVZ din Aalst, ”este greu de spus dacă infecţia cu două variante a jucat un rol în deteriorarea rapidă a stării pacientului”. ”Cele două variante circulau în Belgia la acea vreme (martie 2021), deci este probabil ca doamna să fi fost co-infectată de două persoane diferite. Din păcate, nu ştim cum a fost infectată”, a adăugat medicul.

Cercetătoarea consideră crucială continuarea şi studierea acestui fenomen ”probabil subestimat”, notează hotnews.