MENIU

A fost găsit mort şi al treilea turist dispărut în Făgăraş

Trei persoane au dispărut în urmă cu o săptămână în masivul Făgăraș, iar salvamontiștii au demarat căutările imediat după Paște. Marţi, doi dintre cei trei turişti dispăruţi au fost localizaţi din elicopter. Miercuri, salvamontiştii au găsit şi al treilea cadavru, în apropiere de celelalte două.

Trupurile celor trei turişti din Iaşi, dispăruţi de mai multe zile în Masivul Făgăraş, au fost găsite miercuri de salvamontişti, după ce iniţial fuseseră văzute din elicopterul care survola zona efectuând căutări doar două cadavre, conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Braşov.

Cei trei turişti din Iaşi, dispăruţi în Masivul Făgăraş, sunt bărbaţi cu vârsta de 62, 64 şi, respectiv, 18 ani.

''Cel de-al treilea turist a fost observat la mică distanţă de primul localizat marţi, după ce elicopterul a survolat Masivul Făgăraş. Miercuri, când a început acţiunea de recuperare a celorlalţi doi, a fost văzut şi cel de-al treilea. Echipa de salvamontişti şi cea cu elicopterul care au început miercuri dimineaţa operaţiunea de recuperare fac tot posibilul ca cele trei persoane să fie aduse, miercuri, la baza muntelui. Este o intervenţie foarte dificilă având în vedere că acestea se află pe versanţi diferiţi şi trebuie ca salvamontiştii să coboare cu troliul pentru a recupera trupurile turiştilor'', a declarat vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, coordonatorul Salvamont Braşov.

Conform acestuia, trupurile celor trei turişti vor fi aduse la baza muntelui, în zona Sâmbăta de Sus, urmând ca medicii legişti să stabilească cauza deceselor.

Cei trei turişti din Iaşi, dispăruţi în Masivul Făgăraş, sunt bărbaţi cu vârsta de 62, 64 şi, respectiv, 18 ani. Dispariţia lor a fost sesizată la începutul lunii aprilie de către un preot de la Mănăstirea Breaza, de lângă Făgăraş, care a anunţat că o maşină cu care cei trei bărbaţi au ajuns în zonă stă nemişcată de câteva zile. Căutările turiştilor au început săptămâna trecută, dar vremea nefavorabilă şi avalanşele din ultima perioadă nu au permis ca salvamontiştii şi jandarmii montani să acţioneze în fiecare zi.

UPDATE, miercuri 12.00. Trupurile neînsuflețite a doi dintre turiștii dispăruți în Munții Făgăraș au fost localizate de salvamontiști. Cele două cadavre vor fi recuperate în cursul zilei de astăzi când în zonă vor ajunge două elicoptere. 

Salvamontist: Doi dintre cei turişti dispăruţi în Munţii Făgăraş sunt morţi; îl căutăm pe al treilea

Doi dintre cei trei turişti care au dispărut de şase zile în Munţii Făgăraş sunt morţi, spun salvamontiştii, care i-au localizat, marţi seara, aproape unul de celălalt. Miercuri dimineaţa se va încerca recuperarea cadavrelor şi vor fi reluate căutările celui de-al treilea turist.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat, marţi seara, pentru MEDIAFAX, că doi dintre cei trei turişti din Iaşi sunt morţi, însă despre al treilea nu există niciun fel de informaţii, căutările urmând să fie reluate miercuri, pe timpul zilei.

UPDATE:  A fost localizat şi al doilea turist dispărut în Munţii Făgăraş. Tomas Bross, preşedintele Asociaţiei Naţională a Salvatorilor Montani, filiala Victoria, a declarat, marţi seara că a fost localizat şi al doilea turist dispărut în Munţii Făgăraş, acesta fiind prins cu sfoară de primul. Preşedintele Asociaţiei Naţională a Salvatorilor Montani, filiala Victoria, Tomas Bross, a declarat că în timpul nopţii de marţi spre miercuri se va decide cum cum vor putea fi aduşi cei doi turişti, deoarece cu targa ar dura cel puţin două zile. „A fost localizat şi al doilea cadavru din elicopter. Din moment ce ştim unde sunt şi care este situaţia, în această noapte se va hotărî să ne dea un elicopter ca să putem să îi aducem. Ca să îi aducem cu targa durează mai mult de două zile. Să vedem unde găsim un loc unde ar putea măcar să se apropie, să aterizeze şi să îi transportăm la elicopter. Au fost legaţi cu sfoară, aşa se procedează. Din păcate, e un avantaj şi un dezavantaj. Unul poate să-i tragă pe toţi, dar şi unul poate să ţină doi, depinde de experienţă”, a spus Bross.

Exclusiv pentru Realitatea TV, Raed Arafat a vorbit despre salvarea desfăşurată în munţi. "Terestru nu se poate intra, riscul de avalanşă este mare, din cauza asta nu s-a făcut căutare terestră, iar cu elicopterul este dificil, sunt anumite restricţii, pentru că elicopterul poate să pornească o avalanşă, depinde dacă poate să coboare cineva cu troliul să facă această recuperare. Urmează să se decidă cum se va acţiona. Principiul intervenţiei este unul clar: niciun risc suplimentar pentru salvator, adică să recuperăm, din păcate, persoana decedată, dar să nu fii niciun salvaor pus în pericol". 

Totodată, Arafat a mai precizat că şansele ca persoanele dispărute să mai fie găsite în viaţă sunt aproape de 0: "Ei sunt căutaţi chiar din ziua de miercuri, prin autosesizare. I s-a comunicat familiei de riscul zonei, este o zonă cu risc mare de avalanşă, nu ar fi trebuit să meargă acolo. Răspunsul, înţeleg că a fost că sunt foarte bine echipaţi. Problema este că nu este vorba doar de echipare, este vorba de riscuri despre care Salvamontul şi Jandarmeria avertizează tot timpul".

De asemenea, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte urcarea pe munte, mai ales în zonele de risc în această perioadă.

"Riscul de avalanşă este foarte mare, mai ales când este zăpadă multă şi s-a încălzit. Atunci apare un risc mai mare de avalanşă. Acum încercăm să îi recuperăm şi să îi găsim, dar, cum am zis, fără a pune viaţa salvatorilor în pericol. Noi încercăm să îi recuperăm, elicopterul s-a folosit pentru localizare, să reuşim să îi localizăm şi iată că am reuşit să localizăm măcar unul, să vedem când se ajunge la el, dacă este unul dintre ei şi bineînţeles cum putem să îl recuperăm şi dacă ceilalţi sunt în jurul zonei în care s-a găsit această persoană. Dacă se va merge terestru în această misiune nu cred că se va merge cu echipaje multe, cu cât sunt riscuri mai mari, cu atât se va merge cu personae mai puţine, iar aria terestră o va decide Salvamaontul la momentul prielnic. La acest moment, căutarea s-a făcut cu elicopterul, s-a localizat o persoană, vom vedea după ce  vom discuta cu colegii de la Braşov dacă mâine continuăm cu elicopterul sau dacă sistăm până putem intra terestru. Aceste situaţii pot fi prevenite prin a nu intra în zonele de risc. Eu cred că prevenţia este să nu se meargă acolo când toată lumea ştie că este o perioadă a anului cu avalanşe. Pur şi simplu, să nu se meargă! Dacă oamenii totuşi decid să rişte viaţa lor şi să meargă, trebuie să înţeleagă că vom face tot posibilul până la o limită, de a le salva viaţa, bineînţeles, dacă ştim că sunt în viaţă facem tot posibilul, dar aici nu mai avem şansa să îi găsim în viaţă şi suntem şi mai rezervaţi pe a pune personalul nostru la un risc mai mare", mai spus Arafat. 

UPDATE: Prima veste despre turiştii dispăruţi a venit abia marţi după-amiază. Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că s-a reuşit localizarea unuia dintre tineri, însă cel mai probabil acesta este decedat.

Trei turiști sunt dați dispăruți în Munții Făgăraș. Aceștia sunt căutați cu elicopterul de trei zile. Echipe terestre vor fi trimise doar după ce se găsesc urme ale prezenţei lor şi se va evalua riscul de producere a unei avalanşe în zona respectivă. 

”La nivelul județului Brașov există o celulă de criza constituită. Au demarat pentru început o acțiune aeriană, de trei zile se cauta cu elicopterul și se cauta identificarea unor indicii care să ne ducă către zona în care s-ar putea afla dispăruții. Toată zona pe care o cercetăm în acest moment este plină de avalanșe care au curs, exista multe suprafețe de zapada care nu au curs încă și până nu găsim un element nu putem sa incepem o căutare terestră”, a declarat pentru Realitatea TV preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu.  

Cei trei au plecat pe munte în data de 30 martie, pentru zece zile. Starețul de la Schitul Breaza a dar alarma, pe data de 4 aprilie, după ce a remarcat faptul că o mașină rămăsese nemișcată de mai multe zile.

Ultima veste de la ei este de la sfârșitul săptămânii trecute, când unul dintre ei și-a sunat un prieten și i-a spus că vremea este foarte urâtă pe creastă.

Potrivit salvamontiștilor citați de newsbv.ro, este vorba despre două persoane de 60 de ani și una de 17 ani.

Mai multe articole despre:
Făgăraş salvamont