MENIU

Câţi refugiaţi au cerut azil politic în România? Cei mai mai mulţi sunt din Siria

<p>Măsura dură luată de Austria pentru a preveni un potențial aflux de migranți spre nordul Europei</p>

Deşi pentru refugiaţi România este doar un stat de tranzit, în 2015 peste o mie de persoane au cerut azil în ţara noastră. Jumătate dintre solicitări au venit din partea sirienilor şi irakienilor. Cât despre cotele impuse de Uniunea Europeană, România trebuie să primească anul acesta aproape 2.400 de refugiaţi. 

România nu este Eldorado pentru refugiaţi. Faptul că nu suntem în spaţiul Schengen şi că nici nu avem un nivel de trai prea ridicat, ne transformă într-o simplă ţară de tranzit. Chiar şi aşa, aproape 1.300 de refugiaţi au cerut anul trecut azil în România.

Cei mai mulţi dintre ei, peste 42%, provin din Siria. Aceştia sunt urmaţi de cetăţenii din Irak, Afganistan, Turcia şi Ucraina. În schimb, cele mai puţine cereri au fost făcute de refugiaţii din Pakistan, Bangladesh şi Filipine. Inspectoratul General pentru Imigrări a aprobat însă doar 59% dintre solicitările de azil. (IESE C1)

Potrivit cotelor impuse de Comisia Europeană, România trebuie să primească, anul acesta, aproape 2.400 de refugiaţi. Dintre aceştia, peste 600 vor fi relocaţi din Grecia, iar aproximativ o mie vor veni din centrele din Italia. Primii 15 migranţi aduşi din Grecia au sosit săptămâna aceasta în România. Cei mai mulţi sunt sirieni, palestinieni şi afgani fugiţi din Orientul Mijlociu. Ei au fost cazaţi în centrul pentru refugiaţi din Galaţi.

Mai multe articole despre:
România Siria imigranţi refugiaţi azil cerere azil