MENIU

Caterdrala de la Notre Dame, restaurată până la ultimul detaliu. FOTO cu stadiul lucrărilor

Foto: Profimedia

La patru ani de la incendiul care a distrus Catedrala Notre Dame din inima Parisului, lucrările de restaurare par departe de a fi gata. Promisiunile președintelui Macron ar urma să nu se concretizeze la finalul anului 2024, iar asta pentru că fiecare detaliu trebuie pus la punct de ingineri și arhitecți. Mai mult, oamenii speră ca o asemenea tragedie să nu se repete niciodată. 

În seara de 15 aprilie 2019, celebra Catedrala Notre-Dame din inima Parisului, veche de 850 de ani, era cuprinsă de un incendiu teribil în timpul lucrărilor de restaurare. Președintele Macron a promis imediat după incident ca reabilitarea va fi gata până la finalul anului 2024. Nu ar fi putut ști atunci cât de greu va fi să se țină de promisiune.

„Catedrala Notre-Dame de la Paris este, într-un fel, inima Franței. Pentru catolici, desigur, pentru creștini, dar și pentru toată lumea. Toate marile evenimente ale Franței, într-un fel sau altul, au avut loc aici, în catedrală,” a spus Jean-Louis Georgelin, șeful de șantier.

„Încercăm să refacem lucrurile identic. Dar încercăm să înțelegem și intenția sculptorilor originali, așa că ne uităm la urmele lăsate de uneltele lor,” a mai spus șeful imensului șamntier prin care se încearcă restaurarea completă a bijuteriei arhitecturale.

Un labirint de schele de 600 de tone a fost construit în interiorul catedralei pentru a sprijini toate lucrările, în special reconstrucția turnului. Pentru a păstra autenticitatea constructiei, Notre Dame va fi ridicata cu aceleasi materiale - piatra, lemn si plumb. 

Mai multe articole despre:
notre dame catedrala restaurare