MENIU

Câte zile de post trebuie să ținem înainte de a merge la spovedanie? - Răspunsul dat de Preotul Constantin Necula

Postul Crăciunului. Cunoscutul preot Constantin Necula a explicat ce înseamna să ții post și când se poate merge pentru spovedanie după ce mulți români nu știu dacă pot merge să se spovedească în cazul în care nu au ținut post.

 

„Postul trebuie să te apropie de spovedit, iar spovedania trebuie să te apropie de post”, spune Preotul Constantin Necula.

Postul Crăciunului. Pentru că foarte mulți români se întreabă dacă se pot spovedi chiar dacă nu au ținut post, preotul Constantin Necula a explicat mai clar ce înseamna să ții post. Prin spovedanie ne mărturisim păcatele pentru a fi iertate înaintea lui Dumnezeu, dacă vrem să primim apoi Sfânta Împărtașanie.

Postul Crăciunului. Preot conf. dr. Constantin Necula a explicat cum trebuie să facem spovedania, dar și câte zile de post trebuie să ținem.

„Noi și când postim, postim ușor. Ceea ce recomand și îi rog pe oameni să înțeleagă e că postul nu e post, dacă nu e trăit ca un post. Dincolo de nu mâncăm, nu bem, cui ne rugăm și ce anume construim pentru ca să ne fie bine? Efortul ăsta al nostru mă uimește ce cărți cu mâncare de post a putut să scoată Biserica în ultimii ani, nu Biserica, oamenii din Biserică, pentru mine este entuziasmant. În mod cert suntem o Biserică de mâncăi. Tocmai de aia lângă modul de ceea ce mâncăm trebuie să învățăm că postul înseamnă, de fapt, tot ce reduci prin postire în cheltuiala ta de alimentare, pleacă spre sărac ca să nu moară de foame. Dacă reușim asta, suntem salvați. Postul e spre vindecare, ne scoate, de fapt, din foame nu ne bagă în foame. Nu foamea e postit. Postitul este echilibru în alimentație în măsura în care celălalt săracul să aibă și el o zi mai bună", a declarat preotul Constantin Necula, potrivit ele.ro.

Postul Crăciunului. „Dacă e să fim sinceri, trebuie să recunoaștem că uneori ne mai și ascundem după rigorile astea, în încercarea de a sta cât mai departe de ceea ce trebuie să facem. Postul trebuie să te apropie de spovedit, iar spovedania trebuie să te apropie de post. N-ai postit până te-ai spovedit? Postești după ce te-ai spovedit! N-ai postit până te-ai împărtășit? Te împărtășești și postești! Sunt unele lucruri cu adevărat recuperabile în Biserică și ‒ Slavă Domnului! ‒ postul este unul dintre ele”, a explicat preotul Constantin Necula, în volumul „Creștinism de vacanță”, scrie doxologia.ro.

Postul Crăciunului. „Dacă mergeți în a 40-a zi de post, 40 de zile. Dacă mergeți în prima zi, o zi de post și, în următoarele 39 de zile, continuați postul. Cu alte cuvinte, când e de pos­tit, e de postit! Ideea aceasta cu spovedania și postul de dinainte de spovedanie este una dintre ‒ iertați-mi cu­vântul prost ‒ idolatrizările legate de Ortodoxia noastră, una dintre falsele rigorisme pe care le-am impus, pentru că sunteți ‒  și aici zic și eu, ca fiul meu, piua, că v-am prins ‒  de foarte multe ori tentați să ziceți: „nu mă duc la spovedit, pentru că am mâncat azi după-masă nu știu ce. Nu fac aia, că...”, a adăugat preotul conf. dr. Constantin Necula.