MENIU

Câte vaccinuri trebuie să mai facă românii până se termină epidemia de COVID-19 - Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare, susține că România are deja o imunitate de 50% în acest moment la coronavirus. Pentru a asigura o protecție importantă la COVID-19, este nevoie de o imuntate de cel puțin 70%, mai ales în urma mutațiilor coronavirusului, cum e cazul variantei Delta, mult mai agresivă și contagioasă.

„Această variantă virală cu contagiozitate mare (Delta - n.red.), cu circa 60% mai contagioasă față de varianta anterioară. În ultima lună avem o creștere exponențială a cazurilor, iar azi (joi, 30 septembrie - n.red.) am depășit 12 de mii de cazuri. Rata de pozitivare a testelor se menține crescută. (...) Varianta Alpha, care a generat valul trei și nu a fost așa contagioasă”, a spus Valeriu Gheorghiță, adăugând că „singura cale este să respectăm măsurile de prevenire a virusului, în paralel cu vaccinarea, care ne va asigura protecția față de formele severe”.

„Totul depinde de evoluția virală, de probabilitatea de a apărea o variantă virală diferită de ce avem acum. Dacă nu aveam o variantă Delta, probabil că lucrurile stăteau altfel în România. Aveam valul patru, dar nu eram în situația aceasta. Acum, la nivel național, avem o imunitate de aproximativ 50%, fie prin vaccinare, fie prin trecere prin boală”, a explicat Valeriu Gheorghiță, joi seară, la Marius Tucă Show.

Întrebat de ce mai e necesară vaccinarea dacă virusul îi afectează în continuare și pe cei vaccinați, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că „vaccinul ne protejează de formele severe de boală. Persoanele vaccinate au un risc mai mic de transmitere, conform studiilor”.

În plus, a mai spus Gheorghiță, „persoanele vaccinate cu schemă completă se debarasează de virus mai repede, în circa 6 zile, conform unui studiu publicat săptămâna trecută. Persoanele vaccinate scapă de virus în circa 14-16 zile”.