MENIU

Câte școli din țară sunt în scenariul ROȘU din cauza epidemiei de COVID-19. Situația din București

Se înmulțesc școlile care intră în scenariul ROȘU de la o zi la alta! Ministerul Educației anunță că încă 11 școli și grădinițe au intrat în scenariul roșu până în prezent din cauza epidemiei COVID-19. În total, la nivel național, 355 de unități de învățământ organizează cursurile exclusiv online, în timp ce în 12.459 copiii participă zilnic în clasă, față în față, la ore, iar în 4.842 de școli se învață în scenariul mixt (hibrid). Situația din București este îngrijorătoare: jumătate din școli sunt în scenariul roșu, nu din cauza epidemiei COVID, ci din cauza infrastructurii care nu permite aplicarea măsurilor necesare stopării răspândirii noului coronavirus.

 

La nivel național a crescut numărul școlilor care au adoptat scenariul cursurilor online: în prezent sunt 355, cu 11 mai multe decât pe 6 octombrie. În același timp, în Capitală, aproape jumătate din unitățile școlare sunt în scenariul roșu, nu din cauza infectărilor cu noul  coronavirus,ci pentru că nu pot asigura respectarea condițiilro sanitare COVID-19 din cauza problemelor de infrastructură. Este vorba de 33 de unităţi de învăţământ care funcţionează în acest moment în scenariul roşu, care presupune cursuri exclusiv online. 

Cu toate acestea, odată cu reîntoarcerea copiilor în grădinițe și școli, licee, în 14 septembrie, în comparație cu alte surse de îmbolnăvire COVID-19, nu s-a înregistrat un număr foarte mare de focare de coronavirus, potrivit analizelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Potrivit ultimului raport al Institutului, din ultimele două săptămâni, cele mai multe focare COVID-19 nu au fost raportate în unitățile școlare, ci la nivelul centrelor sociale și cămine pentru adulți și copii, spitale sau fabrici. Numărul focarelor raportate în unitățile de învățământ între 21 septembrie și 4 octombrie este de 26, respectiv 118 cazuri confirmate în școli. Față de numărul aproape dublu înregistrat în centrele rezidentiale pentru copii sau varstnici - 49, în care au fost confirmate 1.200 de cazuri de COVID-19 în aceeași perioadă de timp.

Care este situația unităților școlare potrivit evoluției epidemiei de COVID-19 la nivel național, potrivit monitorizării Ministerului Educației:

-  12.459 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

- 4.842 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

- 355 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. În urmă cu o zi, pe 6 octombrie, Ministerul Educației anunța 344 de unități de învățământ în scenariul roșu.

Menționăm că dintre cele 355 de școli, doar 173 figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 182 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare. 

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, amintește ministerul.

Hotărârile privind scenariul de funcționare pe parcursul anului școlar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, mai amintește Ministerul Educației.