MENIU

Cât va câştiga România din „negocierea secolului”, tratatul comercial UE-SUA

Negocierea secolului, TTIP

„Negocierea secolului”, cum este numit Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) dintre primele două economii ale lumii, SUA şi UE ar putea aduce beneficii şi pentru economia României.

PIB-ul României ar putea crește cu aproximativ 0,25% anual, iar exporturile României către SUA ar putea fi mai mari cu 35%, după ce acordul comercial între UE şi SUA va fi pus în aplicare, spun specialiştii.

"Balanța comercială cu SUA s-ar îmbunătăți, deoarece este estimată o creștere cu aproape 35% a exporturilor către această țară, comparativ cu o creștere a importurilor bilaterale cu doar 25%. Nu în ultimul rând, trebuie subliniat faptul că 90% din beneficiile estimate ar decurge din eforturile de reducere a barierelor netarifare, eliminarea celor tarifare având o pondere relativ redusă în total”, a declarat Lucian Cernat, economist-șef al Direcției Generale pentru politici comerciale a Comisiei Europene şi co-autor al raportului pe tema impactului Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) asupra economiei românești.

„Negocierea secolului”, cum este numită negocierea TTI, a început în iulie 2013 și pune faţă în faţă primele două economii ale lumii: 25,1% din PIB-ul global și 17% din comerțul mondial (UE), respectiv 21,6% din PIB şi 13,4% din comerțul mondial (SUA).

Comerțul României cu SUA a fost, în 2011, de 3,2 mld. dolari (USD), cu un excedent pentru România de peste 900 mil. USD. Pe primele locuri la export sunt mașinile şi unelte (peste 400 mil. USD), urmate de produse chimice (peste 330 mil. USD), produse din metal (220 mil. USD), servicii de comunicații, construcții, servicii financiare, electronice. Exporturile agricole sunt neglijabile.

Mai multe articole despre:
null