MENIU

Cât îi costă pe români fiecare zi în plus cu un premier "suspect" la Palatul Victoria

Costuri în creștere cu Ponta premier

Șeful Executivului și-a păstrat imunitatea parlamentară în fața urmăririi penale, însă lipsa de credibilitate a unui premier cu grave probleme în justiție nu poate fi remediată ușor și atrage costuri financiare pentru întreaga țară.

Moneda națională a început să se devalorizeze în raport cu Euro și celelalte valute imediat după izbucnirea scandalului care îl are centru pe premier, iar costurile la care se împrumută România sunt în creștere.

Miercuri, evoluția negativă a leului în raport cu moneda europeană a urmat trendul declanșat vineri, în momentul zero al crizei politice. Astfel, Euro a deschis ziua la 4,47 lei, pe piaţa interbancară, faţă 4,46 lei, cursul anunţat ieri de BNR, când moneda europeană a atins maximul ultimelor patru luni şi jumătate

UPDATE, ora 13.00. Euro a crescut pe piaţa interbancară până la 4,48 lei, în jurul orei 11.45. După ora 12.30, moneda europeană a scăzut la 4,46 lei, nefiind exclusă o intervenție a Băncii Naționale pe piață. BNR a anunțat un curs de 4,4667 lei, puțin sub cel de marți.

Un raport al ING mizează pe un leu tot mai mic și invocă printre cauzele devalorizării monedei naționale și "incertitudinile politice interne".

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, spune că piața financiară din România este relativ sub presiune și că "vedem o depreciere a cursului și o creștere a randamentului la titlurile de stat".

"Starea de incertitudine, cu siguranță, nu face bine. Depinde de cât va dura situația. Toată lumea așteaptă. Depinde de ce se va întâmpla, dacă se schimbă sau nu Guvernul", a declarat Ionuț Dumitru, potrivit cotidianului România Libera.

La 17 minute de la anunțul de vineri al premierului Ponta că nu demisionează, leul pierdea 0,8% față de euro, scria Bloomberg în prima zi a crizei.

"E cea mai mare cădere din ultima lună", conform datelor compilate de Bloomberg, care mai nota vineri că randamentul la obligațunile românești au atins un nivel record.

Între timp, moneda Euro a urcat în continuare până la 4,4677 lei la cursul BNR de marți, 9 iunie, evoluția leului fiind în discordanță cu cea a regiunii, semn clar că leul a fost afectat de situația de pe scena politică.

Randamentul obligațiunilor de stat cu scadență în cinci ani a crescut de la 1,749% la 1,761%, pe drum către cel mai mare nivel din luna ianuarie.

"Piața financiară din România este relativ sub presiune și vedem o depreciere a cursului și o creștere a randamentului la titlurile de stat. Pe lângă factorul intern, există și factori externi. Situația din Grecia este incertă, Fed a anunțat creșterea dobânzilor în SUA, iar în Turcia atmosfera este tensionată după alegeri. Efectele de pe piața noastră sunt în prezent limitate, dar depinde de cât va dura situația. Toată lumea așteaptă. Nu se vând sume mari în lei sau euro și nici nu se cumpără. Depinde de ce se va întâmpla, dacă se schimbă sau nu Guvernul. Starea de incertitudine, cu siguranță, nu face bine", a precizat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Bancherii de la ING se așteaptă la o deteriorare progresivă a leului în perioada care urmează:

"Credem că evoluția leului este ghidată mai ales de factori interni și ne așteptăm, astfel, ca presiunile de depreciere să persiste. Deși este improbabil ca Parlamentul să aprobe astăzi (marți - n.red) retragerea imunității premierului Ponta, pentru a începe urmărirea penală, am putea vedea ceva presiuni din partea instituțiilor UE, în condițiile în care presa relatează că Parlamentul European pregătește o dezbatere pe această temă", se spune în raportul de marți al băncii.

Mai multe articole despre:
curs valutar curs BNR guvernul Ponta ponta dna