MENIU

Cât de sănătos e să îndepărtezi părţile mucegăite ale pâinii şi să mănânci restul? Ca să vezi!

Cât de sănătos e să îndepărtezi părţile mucegăite ale pâinii şi să mănânci restul? Ca să vezi!

Mucegaiul este usor de recunoscut si, in general, tindem sa ne ferim de el, dar stii exact de ce? De fapt, peticele verzui si ciliforme vizibile cu ochiul liber care se formeaza pe alimente sunt sporii de mucegai.

Sporii sunt doar varful aisbergului: ramurile si radacinile sunt de obicei adanci, bine ramificate si ceva mai greu de identificat.

Deoarece sporii colorati de la suprafata alimentelor sunt doar o parte a structurii complexe a acestor organisme fungice, simpla razuire a painii sau taierea aceastor parti vizibile nu este suficienta pentru a preveni ingerarea mucegaiurilor.

„Majoritatea mucegaiurilor sunt inofensive, dar exista si cateva foarte periculoase pentru om”, avertizeaza Nadine Shaw, specialist tehnic al Sectorului American pentru Agricultura. Unele mucegaiuri contin micotoxine, substante otravitoare care pot provoca reactii alergice sau probleme respiratorii.

Micotoxine contin mai ales speciile de mucegai care cresc pe cereale si nuci, dar si mucegaiurile specifice sucului de struguri, telinei, merelor si altor produse alimentare perisabile, indica Departamentul de Agricultura SUA.

Citeşte continuarea pe secretele.com.

Mai multe articole despre:
mucegai pâine cu mucegai