MENIU

Cât de periculoasă este alimentaţia din care excluzi sarea. Riscurile pentru sănătate, foarte mari

Timp de zeci de ani medicii au avertizat că prea multă sare poate duce, în timp, la boli de inimă și atac cerebral. Un nou studiu arată însă că nici prea puțină sare nu e de dorit, având aceleași urmări. Când sărea e în cantitate insuficiență, apăr crampele musculare, oboseală, amețelile și chiar convulsiile, cele mai grave efecte fiind cele care au reieșit în urmă acestui studiu. Durerea de cap, ameţeala şi leşinul sunt semnele care prevestesc scăderea tensiunii arteriale.

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea canadiană McMaster a arătat că singurii care trebuie să-și facă griji de pe urmă consumului de sare sunt hipertensivii. Cercetarea realizată pe un eșantion de peste 130.000 de oameni din aproape 50 de țări de pe întreg globul a arătat că, în restul cazurilor, sărea este benefică, lipsă ei putând avea urmări la fel de serioase că prezența ei în exces, informează ziare.com, care citează CBC.

Până acum medicii recomandau între 3,5 – 4 grame de sare pe zi. Studiul de față arată că dacă se scade sub 3 grame de sare pe zi, crește riscul de boli de inimă și atac cerebral. Autorul studiului, Andrew Mente, a explicat concluzia cercetării, ce unora poate părea paradoxală. Potrivit acestuia, o cantitate prea mică de sare nu are efect doar asupra tensiunii, ci și asupra unor hormoni benefici organismului.

Sarea este esențială organismului, așa cum sunt apa și aerul. Sarea asigură o cantitate optimă de sânge, menținând în echilibru apa din organism. În plus, este crucială pentru bătăile inimii și digestie. Când sărea e în cantitate insuficiență, apăr crampele musculare, oboseală, amețelile și chiar convulsiile, cele mai grave efecte fiind cele care au reieșit în urmă acestui studiu.

Durerea de cap, ameţeala şi leşinul sunt semnele care prevestesc scăderea tensiunii arteriale. Fără tratament riscăm un accident vascular cerebral, un edem cerebral, un infarct miocardic, hemoragia internă nefiind nici ea de neglijat. Tensiunea arterială mică este cunoscută ca hipotensiune.

“Sunt anumite persoane , în special de sex feminin, la vârste tinere, pentru care o valoare de 90 mmHg nu este ieşită din comun şi este foarte bine tolerată. În alte situaţii însă, hipotensiunea trebuie să ne preocupe, pentru că ea poate trăda instalarea unor afecţiuni de natură hormonală.

În cazul în care hipotensiunea apare la o persoană cu hipertensiune, ca urmare a supradozajului tratamentului sau deshidratării prin diaree, vărsături sau transpiraţii excesive din cauza căldurii , un tratament prompt şi adecvat este necesar . În astfel de situaţii, riscul de apariţie a atacului cerebral sau cardiac sunt mari.

Când avem hipotensiune, simţim o stare de slăbiciune, pete negre în câmpul vizual şi o durere de cap brusc apărută. În final, apare leşinul propriu-zis. Ca şi măsură, se indică întinderea la orizontală, problema putând fiind rezolvată prin această manevră. Se recomandă o alimentaţie mai bogată în sare, aportul corespunzător de lichide şi un pahar de vin roşu pe zi”, subliniază Claudiu Chivu, medic primar în chirurgie cardiovasculară.