MENIU

Cât de gravă e problema topirii ghețarilor din Antarctica? Specialiștii trag un semnal de alarmă

Gheața din Antarctica se topește într-un ritm fără precedent și asta nu de ieri sau de azi. Cercetătorii au descoperit că Antarctica a pierdut atâta gheață în ultimul sfert de secol, încât ar putea crește cu opt milimetri nivelul global al apelor. Un studiu trage un semnal de alarmă legat de topirea gheții din Antarctica. De asemenea, acest studiu realizat de o echipă internațională de cercetători, este cea mai amplă analiză a stratului de gheață din regiunea înghețată realizată până acum.

Cifrele îngrijorătoare care îți arată câtă gheață a pierdut Antarctica

Din 1992 și până în anul 2017, Antarctica a pierdut trei trilioane de tone de gheață, ceea ce s-ar putea traduce printr-o creștere globală a nivelului mării de peste 7,5 milimetri.

Mai rău, în partea vulnerabilă a Antarcticii de Vest, rata anuală a pierderii de gheață s-a triplat în această perioadă, ajungând la 159 de miliarde de tone pe an.

Autorii studiului spun că lucrurile ar putea degenera în următorii 50 de ani în două moduri. Fie emisiile globale de gaze cu efect de seră rămân necontrolate, ceea ce înseamnă că clima va continua să se încălzească fără să se ia nicio măsură în acest sens.

În cazul în care un astfel de scenariu ar deveni realitate, cercetătorii avertizează că consecințele se vor resimți la nivel global. Mai exact, oceanul și atmosfera se vor încălzi topind astfel pereții mari de gheață, iar dacă acest lucru se întâmplă ar putea urma o nouă eră glaciară.

Însă, cercetătorii speră ca lucrurile să se întâmple potrivit celui de-al doilea scenariu, adică să se ia măsuri ambițioase pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră și să se stabilească și o serie de măsuri care să reducă presiunea umană exercitată asupra Antarcticii.

Astfel, dacă aceste condiții vor fi respectate, Antarctica va arăta și în anul 2017 la fel ca în prezent, adică pereții de gheață vor rămâne în mare parte intacți, reducând pierderile de gheață și, implicit, limitând creșterea nivelului mărilor.

Sursa

Mai multe articole despre:
Antarctica gheaţă ştiinţă