MENIU

Cât de eficiente sunt măștile faciale împotriva transmiterii coronavirusului - Experiment

Cât de eficiente sunt măștile faciale împotriva transmiterii coronavirusului - Experiment

Riscul de răspândire a Sars-Cov-2 atunci când tușim sau strănutăm se reduc cu 99,9% dacă purtăm mască, arată un nou experiment de laborator făcut pe manechine și oameni de cercetătorii din Scoția, publicat în revista Royal Society Open Science.

”Nu există nicio îndoială că măștile faciale pot reduce dramatic dispersia picăturilor potențial încărcate de virus”, a declarat Ignazio Maria Viola, autorul principal al studiului. Acesta este expert în dinamica fluidelor la Școala de Inginerie a Universității din Edinburgh.

Potrivit experimentului, o femeie care stă la o distanță de doi metri de un bărbat care nu are mască și tușește va fi expusă la 10.000 de ori mai multe astfel de picături decât dacă ar purta masca.

Ignazio Maria Viola a explicat că picăturile respiratorii mari - care acționează ca niște proiectile înainte de a fi atrase spre sol de gravitație - sunt principala cauză a transmiterii coronavirusului. Picăturile mai mici și mai fine, care formează aerosoli, pot rămâne suspendate în aer pentru perioade mai lungi de timp și reprezintă un risc mai ales în interior, în locuri slab ventilate, fără curenți de aer, în special dacă sunt aglomerate de oameni care nu poartă o mască sau o poartă prost, sub nas, au precizat cercetătorii. 
”Expirăm continuu o gamă întreagă de picături, de la micro-scară la scară milimetrică și unele cad mai repede decât altele, în funcție de temperatură, umiditate și, în special, de viteza curentului de aer. În studiul nostru, pentru cele mai mari picături pe care le măsurăm, vorbim despre o reducere de 99,9%”, a adăugat Viola.

Studiul a vizat particulele mai mari de 170 microni în diametru, de aproximativ două până la patru ori lățimea unui fir de păr uman. Particulele de aerosoli, care tind să urmeze curenții de aer, sunt în general descrise ca fiind mai mici de 20 sau 30 microni.

OMS recomandă purtarea măștii de protecție inclusiv în spațiile închise când suntem în prezența altor persoane, dacă ventilația este insuficientă. Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) din Seattle, Washington, a transmis, de asemenea, că purtarea unei măști universale ar reduce numărul morților la nivel mondial cu 400.000 până la 1 aprilie, notează hotnews. 

Reamintim că bilanțul pandemiei la nivel mondial depășește 78,8 milioane de cazuri Covid-19 și 1,7 milioane de decese. 

Mai multe articole despre:
coronavirus masti de protectie masti eficiente