MENIU

Cât de dependenți suntem de ecrane

Dacă tot am devenit dependeţi de gadget-uri, un nou studiu asociază nişte valori numerice timpului petrecut în faţa ecranelor. Să vedem, așadar, cat de dependenți de ecrane suntem.

Faptul că mergeţi într-un bar şi în jurul vostru toată lumea se uită cu entuziasm într-un ecran de telefon reprezintă noul standard de ,,normalitate”. Ba mai mult decât atât, în momentul în care ajungeţi acasă, şi voi vă postaţi invariabil în faţa unui laptop sau a televizorului, evitând pe cât posibil interacţiunea clasică între doi sau mai mulţi oameni.

Graficul de mai jos a fost realizat de Mary Meeker şi îşi propune să separe pe ţări media de timp petrecută zilnic în faţa display-urilor mai mici sau mai mari. Practic, studiul din spatele acestor linii colorate implică măsurarea timpului petrecut în fata TV-urilor, a laptopurilor, smartphone-urilor şi tabletelor de orice fel. Cum era de aşteptat, rezultatele sunt îngrijorătoare, suntem dependenți de ecrane, iar trendul, cu mici variaţii, este similar pe aproape întreg mapamondul.

Dacă ar fi să căutăm un ,,câştigător”, Indonesia ar veni pe primul loc la capitolul timp petrecut în faţa diverselor gadget-uri şi aparate. Nu mai puţin de 132 de minute sunt petrecute de un indonesian în faţa televizorului, 117 minute la computer, 181 de minute pe smartphone şi 110 minute cu mâinile pe o tabletă. Dacă aceste valori care generează un total de 540 de minute pe zi nu vă sperie, gândiţi-vă că este vorba de un total de 9 ore pentru majoritatea cetăţenilor ţării, mai mult decât o zi de muncă. La polul opus în acelaşi clasament se află Italia, cu doar 89 de minute petrecute la TV, 85 de minute la computer, 109 minute în faţa unui smartphone şi 34 de minute pe tabletă. Citeste mai mult pe playtech.ro.