MENIU

Cât de aproape suntem de o criză alimentară. Fermierii, afectați de prețurile uriașe la energie

Sursa foto: Arhivă

România se confruntă cu un val de scumpiri, iar experții avertizează că ne putem confrunta cu o criză alimentară la nivel mondial, pe fondul războiului din Ucraina. Fermierii români cer ca ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu să fie inclus în Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru că securitatea alimentară este esențială. 

România se confruntă deja cu o criză alimentară. Este avertismentul fermierilor din țara noastră și al reprezentanților industriei. Prețurile uriașe la energie, gaze naturale, carburanți și îngrășăminte i-au îngenuncheat pe producători. Fermierii consideră că ministrul Agriculturii trebuie să facă parte din Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„Suntem într-o criză alimentară deja. Nu suntem într-o fază agresivă, dar definirea crizei alimentare în sensul în care există o vulnerabilitate în asigurarea securității alimentare la nivelul UE, este deja o evidență”, a precizat Vlad Macovei, președintele Forța Fermierilor. 

„Exportăm în această perioadă foarte mult grâu, aproape 5 milioane de tone. 500 de mii în primele două zile de război. E cerere mare pe piața internațională și nu stim exact dacă ne ajung aceste cantități pentru consumul intern”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

Peste 80% din carnea de porc care se vinde în piețe și magazine provine din import. În cazul unei crize alimentare, România nu ar putea să acopere producția. Îngrijorător este că, față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul îngrășămintelor s-a triplat, iar asta ar putea duce la recolte mai mici.

„Securitatea alimentară a României este pusă în pericol pentru că depindem de importuri, de comerț intracomunitar”, a mai declarat Vlad Macovei, președintele Forța Fermierilor.

Deși sunt afectați de valul de scumpiri, românii au păreri împărțite despre criza alimentară.

Și experții de la Banca Mondială estimează că vor fi probleme cu aprovizionarea alimentelor din cauza războiului din Ucraina, iar prețurile vor continua să crească. 

Mai multe articole despre:
criza alimentara scumpiri fermieri csat