MENIU

Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu 3 camere în România: Suma imensă cu care poți să îți mai iei o garsonieră

Prețurile apartamentelor care au crescut în mod considerabil în ultima perioadă sunt doar o parte dintre problemele financiare cu care se confruntă cei care doresc să se mute în casă nouă. Prețurile materialelor pentru amenajări interioare au crescut la rândul lor, dându-le bătăi de cap noilor proprietari.

De pildă, pentru un apartament de trei camere, trebuie puşi bani serioşi de-o parte. Costurile ajung la preţul unei garsoniere sau a unei case la țară

Pentru a-şi face un calcul cât mai precis şi a nu exista surprize la momentul începerii lucrărilor, o familie şi-a expus situaţia, cu lux de amănunt, pe grupul de Facebook „Design interior & Amenajări”, dedicat prezentării de idei și soluții practice de amenajări interioare și exterioare, din care fac parte designeri și arhitecți de interior din România. Postarea sună în felul următor:

București. Avem o idee despre ce anume vrem și nu vrem să schimbăm în el (renovare, design, mobilat).”

Autoarea postării a cerut ajutor „în estimarea unui cost pentru renovare cât și pentru recomandări ale unor designeri de interior care să aibă și o echipă de muncitori în spate”. Aceasta a precizat că este vorba de un apartament vechi, cu trei camere și o suprafață de 70 mp.

De asemenea, autoarea postării a spus că bugetul de care dispune este de 24.000 de euro, cu care dorește să efectueze urmăroarele modificări:

„Am vrea să schimbăm următoarele:

  • Renovat pereți + posibil și aplicare tapet?! (nu suntem deciși încă);
  • Înlocuire termopane în tot apartamentul + balcon închis (cu tripan stratificat);
  • Faianță + gresie în baie;
  • Faianță + gresie în bucătărie;
  • Gresie pe holul de la intrare + debara;
  • Extindere electric: înlocuire și adăugare prize + prize de net și înlocuire întrerupătoare;
  • Înlocuire sanitare la baie;
  • Instalare mașină de spălat vase în bucătărie;
  • Instalare hotă încorporabila în blat în bucătărie;
  • Înlocuire uși (se mai pot înlocui strict ușile fără să cumperi și tocul?! Vrem să păstrăm tocurile existente);
  • Înlocuire calorifere;
  • Rașchetat parchet lemn (e parchetul acela vechi de lemn stil herringbone) care s-a păstrat bine dar cred că mai trebuie bătut în unele locuri;
  • Recondiționare cadă - emailare;

Știu că totul depinde de calitatea materialelor, nu vrem marmură, granit, nimic atât de rece și scump. Probabil vom alege ceva game la un preț moderat, vom vedea pe parcurs. Am vrea de asemenea să recondiționăm câteva piese vechi de mobilier de lemn”, se arată în postarea de pe Facebook.

Sfaturile și estimările internauților cu privire la costul lucrărilor

Există și comentarii care spun că renovarea ar putea fi realizată și cu mai bine de jumătate din bugetul specificat.

„Eu mi-am renovat recent un ap. de 3 camere, 70 mp. Am refăcut tot din el fiindcă nu mai fusese renovat din '80. Meseriaşii au fost impecabili, au lucrat super bine şi rapid. 11.000 a fost mâna de lucru. Îi recomand cu toată încrederea”, a scris cineva.

Totuși, cei mai mulți sunt de părere că banii sunt insuficienți. Acestea însă variază în funcție de manoperă.

„Din păcate bugetul pentru ceea ce vreți să faceți este destul de mic. Nu cred că reușiți să faceți nici 60% din cât v-ați propus cu bugetul pe care îl aveți”, este părerea unui membru al grupului.

„Din păcate, vise, manoperă între 10.000 și 13.000 euro, materială fără termopane cel puțin 10.000 euro, sunt anumite cerințe ale dumneavoastră care nu se pot face numai cu o singură echipă/ constructor”, a scris altcineva.

„O să găsiți oferte între 10.000 și 15.000€, doar pentru manoperă. Materialele, vor fi restul. E posibil să sară, pentru că termopane”, susține o altă persoană.

„O să vă coste cel puțin 30.000, iar dacă doriți și designer o să depășiți cu siguranță. Mereu apar cheltuieli neprevăzute”, este un alt comentariu.