MENIU

Castel din Transilvania, renovat de unguri. Kelemen Hunor: Consolidăm identitatea națională și avem grijă de ceea ce ne aparţine

Castel din Transilvania, renovat de unguri/ Captură video

Ungaria reface castelele din Transilvania. Maghiarii sunt mândri de moştenirea culturală pe care strămoşii lor au creat-o împreună cu popoarele din Bazinul Carpatic. Asta a declarat chiar secretarul de stat ungar, János Nagy, în localitatea Bahnea din judeţul Mureş, la inaugurarea Castelului Bethlen. Construcția a fost refăcută cu sprijinul Guvernului Ungariei. 

Aflat în mijlocul României, Castelul Bethlen din Mureș a fost complet renovat. Guvernul maghiar a oferit 5,2 milioane de euro pentru realizarea lucrărilor. La inaugurare au fost prezenți sute de oameni.

Prezent la inaugurare, secretarul de stat ungar, János Nagy, a declarat că maghiarii sunt mândri de moştenirea culturală pe care strămoşii lor au creat-o și consideră că este de datoria lor să o protejeze.

“La Eparhia Reformată a Ardealului, moştenirea noastră istorică se află în cele mai bune mâini. Credinţa noastră este inseparabilă de cultura noastră naţională, care este în acelaşi timp trecutul, prezentul şi viitorul nostru. Respectăm convingerile altora, dar în acelaşi timp nici nu vom renunţa deloc la propria noastră credinţă”, a punctat secretarul de stat.

În timpul perioadei comuniste, castelul a găzduit diferite instituții publice, iar după schimbarea regimului, starea acestuia s-a deteriorat continuu. Cu toate acestea, în 2008, castelul a fost retrocedat moștenitoarei Bethlen Fruzsina, care l-a donat ulterior Eparhiei Reformate din Ardeal.

La inaugurarea castelului și preşedintele UDMR Hunor Kelemen a vorbit despre faptul că prin renovarea patrimoniului, comunitatea maghiară din Transilvania consolidează identitatea naţională și “are grijă de ceea ce îi aparţine”.