MENIU

Casa Minovici din cartierul Băneasa a fost redeschisă după doi ani de restaurări

„Vila cu Clopoței”, așa cum este cunoscută casa doctorilor Mina și Nicolae Minovici a fost redeschisă după un prodes amplu de restaurare care a durat aproximativ doi ani.

Casa a fost construită în 1905 de frații Mina și Nicolae Minovici, ctitori ai Institutului Național de Medicină Legală, în 1892. Casa este construită de arhitectul Cristofi Cerchez, un bun prieten al lui Nicolae Minovici, iar planurile ei seamănă cu cele ale unui conac fortificat din secolul XVIII din Oltenia.

Lucrările de renovare și consolidare ale Casei Minovici au început în 2014 iar costurile totale sunt estimate la 3,4 milioane euro.

Casa Minovici a fost construită, în special, pentru a adăpostii lucrările de artă ale lui Nicolae Minovici și beneficia și de o grădină spectaculoasă și decotrațiuni de cea mai bună calitate.

Casa a funcționat ca muzeu încă din 1936, de când este în proprietatea municipiului București. Clădirea se află în apropierea gării Regale din Băneasa. Până la construcția gării și la dezvoltarea zonei, casa era practic, izolată, la marginea orașului. 

De numele familiei Minovici se leagă în primul rând medicina legală modernă. Familia avea rădăcinile în Tetovo, din Macedonia sârbească, iar la venirea în România s-a stabilit la Brăila.

Familia Minovici a avut un aport major și în înființarea unor instituţii importante precum Institutul Medico Legal, Spitalul de Urgenţă, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Chimie, Casa Centrală a Asigurărilor Sociale, Salvarea.