MENIU

Casă cu etaj sau cu un singur nivel? Avantaje și dezavantaje (P)

Casă cu etaj sau cu un singur nivel? Avantaje și dezavantaje (P)

Amprenta casei tale este suprafața construită pe care o ocupă clădirea din terenul total. Să spunem că această amprentă este de 100 de metri pătrați, iar dacă ai și etaj, vei ajunge la o locuință de 200 de metri pătrați. Dacă folosești podul ca pe o mansardă, atunci mai poți adăuga circa 50-70 de metri pătrați. Să vedem care sunt avantajele și dezavantajele alegerii unei case cu etaj respectiv alegerii uneia cu un singur nivel.

Casa cu singur nivel: mai mult e mai puțin

Tot ce construiești pentru o casă cu un singur nivel rămâne strict pentru acel nivel. Altfel spus, fundația, structura, acoperișul, rețeaua de canalizare, de apă, de încălzire și electrică vor fi toate instalate și folosite doar la acest nivel. Dacă ai avea și un etaj, costurile de legare a lui la utilități ar fi practic mai mici decât dacă le-ai instala de la zero, ceea ce ți-ar oferi un avantaj financiar.

Acoperișul

Având în vedere că tot spațiul util al locuinței este la parter, probabilitatea ca amprenta casei să fie mai mare decât dacă l-ai întinde pe două niveluri este destul de mare. Asta aduce de la sine și nevoia unui acoperiș mai mare. Costuri mai mari pentru instalare, dar și pentru întreținerea lui ulterioară.

Lumina naturală

Chiar și dacă înălțimea casei ar fi mai mare, singura metodă să îți asiguri un flux consistent de lumină naturală în casă sunt geamurile mari. Asta aduce cu sine niște costuri de încălzire ridicate, dar și mai puțină intimitate.

Intimitatea

Împărțirea camerelor într-o casă cu un singur nivel te va obliga să limitezi intimitatea. De cele mai multe ori, o casă cu un singur nivel este recomandată unei familii cu un singur copil.

Răcoare

Cu cât contactul cu pământul este mai mare cu atât mai echilibrată este temperatura din casă, mai ales dacă fundația este construită corect și dacă ai un subsol care să se întindă sub casă. Casa va fi mai răcoroasă vara, mai adăpostită de vânt și în general mai echilibrată termic.

Varietatea materialelor

Lipsa unui nivel superior înseamnă că nu ai nevoie de o structură de rezistență așa de puternică. Poți renunța la placa de beton intermediară și alege orice fel de soluție tehnică pentru a ridica clădirea. De la materiale clasice ușoare precum lemnul, până la soluții mai recente precum prefabricatele sau chiar casele deja construite, care trebuie doar montate.

Iar dacă mergi pe varianta clasică de tip mortar și pereți turnați, tot ce trebuie să faci este să alegi un var hidratat și un ciment alb de cea mai buna calitate și să te apuci de treabă.

Peisajul

Tot ce este în împrejurimi va fi mult mai ușor de admirat de la înălțimea balconului de la etajul doi. În plus, orice casă care ar putea să fie ridicată în proximitatea casei tale s-ar putea să îți ia un pic din priveliștile pe care le ai acum când te uiți pe geam.

Limitarea

Dacă te vei hotărî vreodată să-ți extinzi locuința, asigură-te că și în cazul în care ai ridicat o casă cu un singur nivel să fie suficient de puternică pentru a susține o prelungire în înălțime pe viitor.

Ușurința mișcărilor

Poate că acum îți vine greu să te gândești la asta, dar o casă cu etaj înseamnă și niște scări interioare de urcat. Va veni o vârstă când acest efort, făcut de mai multe ori pe zi, poate deveni destul de neplăcut. În plus, casa scării este un spațiu folosit doar la nivel utilitar, în schimb consumă resurse de întreținere asemenea unei camere mai mici.

Orice casă cu nivel îți oferă avantajul de a putea face o separare între membrii familiei atunci când aceștia își doresc acest lucru, însă, în același timp, generează micile probleme specifice apartamentelor de la bloc, când izolarea fonică lasă de dorit. 

Mai multe articole despre:
ciment