MENIU

Cartofii, printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Adrian Chesnoiu: „Producem mai mult decât consumăm”

Într-un singur an, cartofii s-au scumpit cu 30%. Foto/Profimedia

Deși cartofii se numără printre alimentele cu cea mai mare creștere de prețuri din ultimul an, aproape 31%, ministrul Agriculturii susține că nu sunt motive de panică, pentru că noi producem mai mult decât consumăm. 

România produce mai mulţi cartofi decât consumă iar singurul element care ne lipseşte din acest peisaj sunt depozitele de cartofi, pentru care vom avea un program în valoare de 50 de milioane de euro în viitorul Plan Naţional Strategic, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

"Pentru prima dată în ultimii ani avem o alocare bugetară de 15 milioane de lei sprijin direct către producătorii de cartofi. România produce mai mulţi cartofi decât consumă şi decât ar avea nevoie în mod uzual. Singurul element care ne lipseşte din acest peisaj erau depozitele de cartofi, iar pe acest aspect am venit cu un program prin care vom finanţa în Planul Naţional Strategic viitor cu 50 de milioane de euro înfiinţarea de depozite. Sigur, lucrurile se vor corecta în timp", a spus Chesnoiu.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutului Naţional de Statistică, cartofii se află printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere de preţ de 30,58% în intervalul februarie 2021 - februarie 2022.