MENIU

Cârnații de Pleșcoi, prima marcă tradițională reatestată conform noilor norme europene

Cârnaţii de Pleşcoi ar putea deveni prima marcă tradițională reatestată conform noilor norme europene

Direcția Agricolă a Județului Buzău împreună cu Asociația pentru Protejarea Cârnaților de Pleșcoi a demarat acțiunea de protejare a mărcii tradiționale 'cârnații de Pleșcoi', în vederea obținerii atestatului Indicația Geografică Protejată (IGP).

'Cârnații de Pleșcoi vor reprezenta prima marcă tradițională din județul Buzău reatestată conform noilor reglementări europene. Zona Berca, patria cârnaților de Pleșcoi, și comunele limitrofe vor avea un brand comun cu logo-ul I.G.P. cu care vor putea intra pe piața europeană, după ce documentația va fi trimisă la Bruxelles', a declarat marți, într-o conferință de presă, directorul DAJ Buzău, Marian Grigoraș, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, conform noilor norme europene, materia primă pentru mărcile tradiționale va trebui să fie produsă în zonă.

'Până în prezent, oricine putea să producă vestiții cârnați de Pleșcoi, chiar dacă aducea materie primă din orice colț al lumii, dar, conform noilor norme europene, cum de altfel este și normal, materia primă trebuie să provină obligatoriu din zona geografică respectivă, ceea ce va contribui atât la stimularea ocupațiilor tradiționale, cât și a agroturismului și a investițiilor locale', a mai spus sursa citată.

Directorul DAJ a precizat că se intenționează atestarea după noile norme europene și a altor mărci tradiționale, cum ar fi covrigii de Buzău, soiul de vin Tămâioasa de Pietroasele, cașcavalul de Penteleu și bulionul de Buzău.