MENIU

Care sunt cele mai ciudate fobii legate... de mâncare

Care sunt cele mai ciudate fobii legate... de mâncare

Există multe fobii pe lume, dar puţine sunt cunoscute. La unele nici nu ne putem gândi, însă sunt oameni cărora le este frică de ouă sau de unt de arahide. Pare amuzant, dar sunt probleme care le afectează viaţa, unele dintre ele putând duce chiar şi la deces.    

Acerbofobia—frica de alimente acre

Nu suporţi lămâile? Nu vrei nici măcar să te uiţi la ele? Potrivit Enciclopediei de fobii, temeri şi anxietăţi probabil ai acerbofobie sau frică de alimente acre. Nu este foarte întâlnită şi nici periculoasă. Trebuie doar să eviţi tot ceea ce este 

Ovofobia—frica de ouă

Unul dintre personajele care au făcut istorie şi sufereau de această fobie este Alfred Hitchcock. Potrivit publicaţiei The Telegraf această fobie era doar una dintre multele probleme pe care regizorul pe are cu mâncarea. ”Îmi este frică de ouă. Lucrul acela alb fără niciun fel de găuri..Aţi văzut ceva mai revoltător decât un albuş de ou străpuns de un lichid galben”, a declarat Hitchcock.

Turofobia—frica de brânză

Nu poţi mânca pizza, paste şi tot ce conţine orice fel de brânză te sperie. Se poate declanşa oricând şi se manifestă prin stări de vomă.

Carnofobie—fobia de carne

Potrivit dictrinary.com, carnofobie vine de la cuvântul latin ”carnalis” care înseamnă ”trupesc”. Persoanele care suferă de carnofobie nu doar că nu pot mânca niciun fel de carne, ci au stări de rău şi dacă miros sau simt că se gătesc preparate cu carne în apropiere. Fobia a apărut din cauza campaniilor tot mai intense privind drepturile animalelor.

Koutaliaphobia—frica de linguri

Persoanele care suferăd e această fobie se tem, în general, să mănânce cu linguri care nu sunt ale lor.

Mageirocofobia—fobia de a găti

Este posibil să ai această temă fără să ştii, deşi tehnic te încadrezi doar dacă frica îţi modifică abilităţile şi motivaţia de a găti. Printre simptome se mai numără teama de a-I îmbolnăvi pe cei pentru care găteşti, teama de a ieşi ceva necomestibil sau de a se răni în timp de găteşti. Anumite contexte duc la declanşarea fobiei: reţetele grele, deserturile, gătitul pentru familie sau pentru grupuri mari.

Potrivit Psychology Today dacă te tot uiţi la reţete complicate, dar acasă găteşti tot reţete simple, e posibil să ai o formă uşoară a acestei boli.

Cibofobia—teama de mâncare

Fobia de mâncare este similară anorexiei, numai că cei cu cibofobie sunt extrem de concentraţi pe toate aspectele mâncării, nu doar pe efectele ei asupra corpului. Cele mai înspăimântătoare alimentele sunt cele perisabile, cum sunt laptele şi fructele proaspete. Frica de a nu se îmbolnăvi îi face pe cei cu cibofobie să citească datele de expirare de zeci de ori, chiar să ardă mâncarea pentru a se asigura să sunt gătite. Simptomele se înrăutăţesc în timp şi, în timp, bolnavul ajunge să nu mai mănânce nimic.

Laanofobia—frica de legume

Ai putea crede că un copil care nu vrea să mănânce niciun fel de legume suferă de laanofobie. În cazul copiilor este doar răsfăţ. Adevărata fobie se manifestă prin aracuri de panică, transpiraţii şi palpitaţii oricând în raza vizuală a celui bolnav apar fructe şi legume.

Mortuusequusfobia—frica de ketchup

Pentru prima dată această fobie a apărut în Australia de unde îşi trage şi denumirea. Se traduce prin ”cal mort”.

Sursa

Mai multe articole despre:
mâncare fobie fobii