MENIU

Care au fost principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2015

Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2015:

Premiile Grammy

Cântăreţul britanic de muzică soul-pop Sam Smith a fost marele învingător al celei de-a 57-a ediţii a galei premiilor Grammy, care a avut loc în februarie, la Los Angeles. Sam Smith, în vârstă de 22 de ani, un nou venit pe scena muzicală internaţională, a câştigat două premii Grammy pentru single-ul său "Stay With Me (Darkchild Version)" şi a fost numit cel mai bun artist debutant. Totodată, discul său de debut, "In the lonely hour", a câştigat premiul pentru cel mai bun album pop.

Rockerul Beck a fost surpriza serii la categoria "albumul anului", discul său "Morning Phase" fiind preferat în faţa celor ale lui Sam Smith, Pharrell Williams, Beyonce şi Ed Sheeran. Discul a obţinut trei premii Grammy, incluisv pentru cel mai bun album rock.

Brit Awards

Cântăreţii Ed Sheeran şi Sam Smith au câştigat cele mai importante premii la gala de decernare a principalelor distincţii ale industriei muzicale britanice, Brit Awards, care a avut loc tot în februarie, la Londra. Madonna, care a cântat pentru prima dată în cadrul acestei gale în ultimii douăzeci de ani, a fost considerată de multe voci vedeta serii, în ciuda faptului că a căzut pe scenă în timp ce interpreta noul său single "Living for Love".

Ed Sheeran, în vârstă de 24 de ani, a fost numit cel mai bun artist britanic şi a obţinut şi premiul pentru cel mai bun album, pentru cel de-al doilea material de studio al său, intitulat simplu "X". Cântăreţul Sam Smith, care a fost nominalizat la cinci categorii şi a concurat cu Sheeran pentru trofeul pentru cel mai bun album, a câştigat premiile categoriilor "succes global" şi "debut".

NME Awards

Trupele Royal Blood, Kasabian şi cântăreţul Jamie T s-au aflat printre marii câştigători ai galei NME Awards, eveniment care a avut loc în luna februarie, la Londra.

Royal Blood, care a cântat în deschiderea spectacolului organizat la O2 Academy Brixton, a câştigat premiile pentru cea mai bună trupă nouă şi cea mai bună trupă live. Cântăreţul Jamie T a fost premiat la categoriile "cel mai bun videoclip" şi "cea mai bună piesă", pentru cântecul "Zombie", dar şi premiul pentru "momentul muzical al anului".

Rockerii de la Kasabian au câştigat premiile pentru cea mai bună trupă britanică şi cel mai bun album, pentru discul "48:13". Grupul Foo Fighters, care nu a fost prezent la gala de premiere, a fost numit cea mai bună trupă internaţională, iar rockerii de la Suede au fost premiaţi pentru întreaga carieră, obţinând distincţia 2015 Godlike Genius.

Rock and Roll Hall of Fame

Ringo Starr, fostul toboşar al trupei The Beatles, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca artist solo, fiind ultimul dintre cei patru membri ai formaţiei care este astfel onorat, într-o ceremonie care a avut loc în aprilie, în Cleveland, şi unde au mai fost omagiaţi, printre alţii, Lou Reed şi Joan Jett.

Alături de Ringo Starr, Lou Reed şi Joan Jett & The Blackhearts, anul acesta, au mai fost incluse în celebrul muzeu Rock and Roll Hall of Fame numele trupelor şi artiştilor Green Day, Stevie Ray Vaughan şi Double Trouble, Bill Withers şi Paul Butterfield Blues Band.

Sursă: Mediafax.

Mai multe articole despre:
gală premiere evenimente evenimente 2015