MENIU

Cardul de sănătate, BLOCAT în continuare. Cozi la cabinetele medicale

<p>S-ar putea renunța la cardul de sănătate, susţin surse din Ministerul Sănătăţii</p>

Cardul de sănătate este blocat în continuare, după ce sistemul informatic nu a funcţionat nici luni, informează Realitatea TV.

Cardul de sănătate nu poate fi folosit de mai bine de două zile. Sistemul informatic a picat luni dimineaţă, din cauza unor probleme tehnice, iar defecţiunea nu a fost remediată nici până acum. Din cauza blocajului, s-au format cozi la cabinete și în spitale, iar medicii refuză să mai dea rețete.

"Din păcate nu funcţionează sistemul unic integrat. Nu a funcţionat nici în cursul zilei de ieri. Este foarte greu pentru că nu putem să validăm calitatea de asigurat şi din păcate se produce aglomeraţie la cabinete. Pacientii sunt pusi pe drumuri, nu este plăcut deloc", spune Valeria Herdea, medic de familie.

Medicii riscă să plătească reţelele compensate, pe care le eliberează celor neasiguraţi. Probleme întâmpină şi pacienţii.

"Am avut surpriza că reţetele eliberate offline n au fost eliberate în farmacii. adică degeaba le am dat. Erau reţete acute, la copiii cu febră. Alea sunt valabile 24 de ore", spune un alt medic de familie, Elena Stângă.

"Să ştiţi că conexiunea la card nu merge. De ieri încontinuu nu s a remediat problema. Nu ne lasă calculatoarele să intrăm offline", a declarat o farmacistă.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin însă contrariul.

"Cei din farmacii au obligaţia să ridice reteta. nici măcar nu au nevoie de card. Au obligaţia să o ridice până la sfârşitul lunii. Nu se întâmplă nimic, nu se invalidează reţeta", a explicat Dan Stoica, de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu mai are un contract pentru mentenanţa sistemului IT a cardului de sănătate de la sfârşitul anului trecut. Reprezentanţii CNAS au anunţat că urmează să semneze contractul până la sfârşitul lunii.

 
Mai multe articole despre:
card sănătate