MENIU

Canicula poate agrava nervozitatea

Canicula poate agrava nervozitatea

Dacă e vară, înseamnă că e vremea concediilor, cu mult soare și răsfăț. Ai, însă, mare grijă. Temperatura ridicată își pun amprenta negativ și asupra psihicului. Umiditatea ridicată scade concentrarea, în timp ce favorizează apariția somnolenței, iar temperaturile mari cresc iritabilitatea.

Din cauza căldurii crește ritmul cardiac și transpirăm foarte mult. Totodată, modificările metabolice asociate cu vreme caldă pot influența activitatea sistemului nervos simpatic, cel care, printre altele, răspunde solicitărilor din mediu. Vara putem avea probeleme și cu insomniile și cu deshidratarea, factori care pot accentua comportamentele negative.

Specialiștii spun că oamenii supraîncălziți luptă cu gândirea rațională și vremea caldă îi poate provoca pe aceștia să interpreteze situații neutre ca ostile sau violente.

Potrivit unei lucrări scrise în 2001 de către profesorul Craig Anderson, de la Universitatea Iowa, numită „Căldura și violență“, atacurile și crimele în SUA se înmulțesc cu 2,6% vara față de cele care au loc iarna, din cauza temperaturilor ridicate. Potrivit autorului „temperaturile mari cresc iritabilitatea, care, la rândul ei, crește comportamentul agresiv, inclusiv crimele și atacurile violente“.   

Poate induce stări depresive

Specialiștii spun că vremea călduroasă ne face iritabili, violenți și deprimați. Dr. Lance Workman, psiholog la Universitatea din Glamorgan, a făcut o legătură între vreme caldă și nivelurile de serotonină din creier. Atunci când aceasta scade cresc iritabilitatea, agresivitatea și depresia, alături de alte efecte psihologice care conduc la violență.

Află ce poți face ca să treci peste aceste neplăceri pe clicksanatate.ro

Mai multe articole despre:
canicula nervi nervozitate