MENIU

CÂND vor fi plătite salariile minerilor - Anunțul lui Ludovic Orban despre PAȘII Guvernului Cîțu și ce NU a făcut PSD

Ludovic Orban, președinte PNL

Ludovic Orban a lăudat Guvernul de coaliție pentru soluția rapidă găsită pentru plata salariilor minerilor din Valea Jiului. Președintele PNL a anunțat luni, după ședința conducerii liberale, că salariile acestora vor fi virate imediat ce va fi adoptată Hotărârea de Guvern în ședința din această seară.

 

„O delegație a sindicatelor minerilor a fost primita si de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și de premier. În urma discuțiilor, Guvernul deja a adoptat modificare în OUG pentru a permite plata pentru trei luni din Fondul de Garantare pentru companii în insolvență, tocmai pentru plata salariilor.

Situația Complexului Energetic Hunedoara este critică, datorată unor greșeli foarte importante ale guvernarii PSD. În primul rând nu a fost pus în aplicare un program de restructurare - doua mine - centrala Paroșeni, doua mine în curs de închidere și centrala Mintia, pentru care există propuenrea de preluare de către autoritățile locale. S-a aprobat un ajutor de stat care nu a fost acordat potrivit codițiilor europene. CEH este în insolvență din 2019 ”, a declarat luni, Orban.

„Noi am găsit această soluție temporară pentru plata salariilor minerilor - și felicit Guvernul pentru că s-au mișcat foarte repede, dar, în perspectivă, trebuie să găsim o soluție care să stea în picioare - o companie cu active viabile și care să aibă capacitatea de a fi profitabilă, de a putea rămâne pe piață.

Guvernul a fost extrem de atent, a negociat cu sindicatele, deja a fost adoptată OUG, se află în pregătire normele de aplicare a ordonanței (la Ministerul Muncii - n.red.). Imediat ce va fi adoptată Hotărârea de Guvern, salariile vor fi acordate”, a precizat președintele liberalilor. 

Orban a vorbit și despre reconversia profesională a celor din Valea Jiului.

„Există posibilitatea pensionării sau unii, pentru plăți compensatorii, să fie disponibilizați, să fie realocate resursele umane de la minele de la Paroșeni, optim, ca să fie o companie viabilă. Guvernul e concentrat să găsească o soluție pe termen mediu și lung ca să păstreze locurile de muncă acolo”, a mai explicat Orban.