MENIU

CÂND va obține Ucraina un avantaj uriaș în fața Armatei lui PUTIN - Analiza unui expert militar

Război Ucraina-Rusia Sistem lansatoare rachete MLRS Foto: Profi Media

Războiul cu Rusia poate intra într-o nouă fază dacă americanii trimit lansatoare de rachete în Ucraina. Țara invadată ar obține un avantaj uriaș în fața Armatei Roșii.

Ucraina va primi lansatoare universale de la americani. Și poate obține astfel un avantaj uriaș în fața Rusiei în război, susține un expert militar ucrainean, citat de Unain.net.

„Dacă Ucrainei i se oferă nu numai lansatorul universal american MLRS M270 sau sistemul de artilerie cu rachete cu mobilitate crescută HIMARS M142, ci și o rachetă operațional-tactică, atunci partea ucraineană va primi un avantaj uriaș în ceea ce privește războiul început de ruși”, spune expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov, potrivit Unian.net.

Acesta susține că „partenerii din Occident s-au întâlnit cu Kievul la jumătatea drumului și vor preda un număr mic de sisteme de lansare multiplă de rachete”. În opinia sa, Ucraina va primi HIMARS M142 sau MLRS M270, a căror rază de tragere este de aproximativ 120 km.

„Dacă ni se oferă o rachetă operațional-tactică - se potrivește, sunt lansatoare universale - atunci raza de acțiune poate fi de până la 300 km. Acest lucru ar oferi un avantaj enorm în ceea ce privește luptele”, a explicat Oleg Zhdanov.

Declarațiile expertului militar vin însă la o zi de la anunțul președintelui american Joe Biden legat de lansatoarele de rachete. Președintele american a anunțat luni că Statele Unite nu vor trimite în Ucraina rachete care pot ajunge în Rusia.

Imediat,  Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimit Zelenski, a declarat că victoria Ucrainei împotriva Rusiei este „puțin probabilă” dacă Statele Unite nu livrează sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune. Sistemele cu rază lungă de acțiune sunt „esențiale pentru soarta Ucrainei și independența ei”, a declarat consilierul prezidențial Oleksii Arestovici pentru CNN.

„Fără MLRS, am putea probabil să stabilizăm linia frontului. Dar vom privi cum pierdem Hersonul, Luganskul, Donețkul și părți din regiunea Zaporojie”, a mai afirmat Oleksii Arestovici. 

Anterior, The New York Times a scris că administrația președintelui american Joe Biden ar fi aprobat expedierea de lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune în Ucraina, care vor ajunge în două săptămâni.

La sfârșitul lunii mai, Oleg Zhdanov a spus că Federația Rusă va fi obligată să facă o pauză operațională în război, pentru că nu avea încă rezerve.