MENIU

Când va exploda ,,bomba cu ceas '' de la Justiție. Comisia SIPA, o nouă rundă de audieri

Cine a intrat în arhiva care ascunde secretele magistraților? Asta este întrebarea la care încearcă să răspundă Comisia care a fost înfiinţată în septembrie 2017 de către Parlament. Marți a fost audiat judecătorul Cristi Danileț. Mărturia magistratului vine în contextul în care el a fost consilierul Monicăi Macovei, pe vremea când aceasta era ministru al Justiţiei.

Audierea a lămurit măcar una dintre controverse. Referitor la Cristi Danileţ, audiat marţi în Comisie, Viorel Salan, președintele Comisiei, a spus că acesta a avut, în perioada 2006 - 2007, acces la informaţii clasificate în baza unui certificat ORNISS.

Danileţ le-ar fi spus aleşilor că documente despre viaţa magistraţilor ar fi ajuns, din arhivă, la Ministerul Justiţiei.

Referitor la eventualitatea copierii unor documente din arhiva SIPA, Salan a precizat că,  "atâta timp cât a existat un copiator chiar şi într-o zonă adiacentă poate să existe şi asemenea supoziţii, dar până în momentul de faţă nu am ajuns la elemente care să ducă cu certitudine la o asemenea idee".


El a mai precizat că nu se poate pronunţa dacă a intrat cineva în mod ilegal în arhiva SIPA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara în luna octombrie a anului trecut, în faţa comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că a fost avertizat când a fost numit în funcţie că la minister există o bombă cu ceas care ticăie şi că ea se numeşte arhiva SIPA. 

Mai multe articole despre:
justiţie bombă cu ceas ticaie