MENIU

Când sunt anvelopele all-season alegerea potrivită (P)

Deși temperaturile, condițiile de aderență și solicitările sunt diferite în sezonul estival față de sezonul rece, există multe situații în care anvelopele pentru patru anotimpuri, numite anvelope all seasons sunt o alegere foarte bună.

Atunci când locuiți într-o zonă cu o climă în care vara se depășesc frecvent 30 de grade iar iarna temperaturile scad și sub 10 grade, este greu să găsiți o pereche de încălțări care să se potrivească tot anul. Aici nu ne referim la încălțările mașinii ci chiar ale dumneavoastră. Desigur, există și încălțăminte sport care poate face cu brio față în toate situațiile, dar cu oarecare sacrificii din partea purtătorului. Ei bine, la fel este și cu anvelopele all-season.

Pentru a produce un pneu care să nu se descompună de la căldură și să nu se întărească excesiv la temperaturi foarte scăzute, producătorii de anvelope au dezvoltat materiale speciale. Acestea pot îndeplini toate aceste cerințe, dar au limitările lor. De asemenea, atunci când o mașină rulează pe asfalt uscat, este necesar ca pata de contact să fie cât mai mare. Cu cât se pune mai mult cauciuc pe asfalt, cu atât aderența este mai bună.

Doar că acest lucru nu se mai aplică atunci când plouă și anvelopa trebuie să evacueze apa prin canalizații. Situația este și mai complicată atunci când trebuie menținută o aderență bună și pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Prin urmare, unii producători de anvelope au venit cu ideea unui profil mixt care să combine într-un singur desen toate necesitățile. Desigur, această soluție are și dezavantaje. Astfel, pata de contact a unei anvelope all-season este mai mică decât aceea a unei anvelope de zăpadă, iar compoziția cauciucului din care este construit pneul nu este la fel de potrivită pentru temperaturi foarte scăzute.

O anvelopă trebuie să suporte accelerații longitudinale, de accelerare sau frânare, și laterale; pentru stabilitate pe viraje. La mașinile cu tracțiune pe roțile din față, datorită greutății motorului, anvelopele vor menține un contact mai ferm cu suprafața pe care rulează decât la vehiculele care au propulsie (tracțiune spate) și motorul montat în partea din față a vehiculului. De asemenea, vehiculele cu tracțiune sunt mai ușor de condus. În plus, dacă motorul nu este foarte puternic, de peste 150 CP, ruperile involuntare de aderență la plecarea de pe loc sunt foarte rare pe asfalt uscat, indiferent dacă afară sunt 40 sau -10 grade. La frânările bruște, în schimb, din cauză că peste 60% din masa mașinii se află în partea din față a mașinii, roțile de pe această punte vor prelua majoritatea efortului de încetinire. Vehiculele cu propulsie, în schimb, au o altă repartiție a maselor pe punți și deja contează mai mult și capacitatea de frânare a roților din spate.

Indiferent de situație, însă, atunci când se rulează pe zăpadă, efectele încărcării anvelopelor se vor resimți mai puternic atât la demarare cât și la frânare. Aderența scăzută va complica mult situația și este recomandabilă circulația cu atenție și viteză mai redusă. Ei bine, conform mai multor teste, anvelopele all-season nu sunt la fel de potrivite pentru această situație precum pneurile dedicate, pentru zăpadă.

Prin urmare, dacă aveți o mașină cu tracțiune față sau integrală, iar în zona în care locuiți sau vă deplasați sunt șanse foarte mici de ninsoare, iar când ninge zăpada nu zăbovește prea mult pe asfalt, atunci sunteți candidatul perfect pentru un set de anvelope all-season.

În schimb, dacă aveți o mașină cu propulsie (tracțiune spate) iar iarna aveți mereu parte de zăpadă chiar și o singură lună pe an, poate ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte să alegeți o anvelopă all-season. Desigur, aceasta se va putea descurca atâta timp cât stratul de zăpadă nu depășește un centimetru. Dar trebuie să țineți cont că ESP-ul va avea mult de muncă la fiecare plecare de pe loc. De asemenea, frânările vor fi mai lungi decât dacă v-ați fi echipat autovehiculul cu pneuri de iarnă.

Pe scurt, dacă nu mergeți pe zăpadă prea mult și nici nu aveți deseori temperaturi extreme, atunci o anvelopă all-season este o alegere corectă. Dar dacă iarna numărați, de obicei, mai mult de 20 de zile cu zăpadă pe carosabil și vara mai mult de 20 de zile cu peste 35 de grade, atunci mai bine mergeți pe soluția anvelopelor dedicate.

 

Mai multe articole despre:
anvelope anvelope all season