MENIU

Când ajunge guvernul PNL-PSD-UDMR în Parlament: Pașii care trebuie parcurși

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu

Guvernul PNL PSD va ajunge la vot săptămâna viitoare. Se va intampla, dacă liderii partidelor se înțeleg pe împărțirea banilor și a funcțiilor din noul Cabinet. Trebuie să meargă apoi la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care va face nominalizarea viitorului premier. 

Noul guvern ar pute să fie învestit chiar săptămâna viitoare, dar mai sunt câțiva pași care trebuie urmați până atunci. În primul rând, trebuie ca cele două partide, PNL și PSD să se înțeleagă pe măsurile din programul de guvernare. Ei continuă dicuțiile, pe care vor să le finalizeze la finalul acestui weekend.

Apoi trebuie să discute și despre arhitectura politică a noului executiv. Mai exact, să-și împartă practic funcțiile. Știm deja că noul guvern va avea mai multe ministere pentru că vor fi înființate ministere noi. De asemenea, extrem de important este numele viitorului premier pentru că va fi cel în jurul căruia se va forma noul cabinet. 

Odată ce s-au stabilit toate aceste lucruri,c ele 3 partide care vor face parte din coaliția de guvernare vor merge la consultări Klaus Iohannis, care va desemna public viitorul premier al României. 

Acești pașii fiind parcurși, se poate merge în Parlament pentru a cere votul de învestitură. Știm bine că este nevoie de 234 de voturi astfel încât cabinetul să treacă.

PSD, alături de PNL și UDMR au o majoritate confortabilă în Parlament, așadar nu ar trebui să existe  o problemă.