MENIU

Cancer tratat cu liste de așteptare. Pacientă: "Este strigător la cer. Ne simțim umiliți!"

Cancerul se tratează cu liste de aşteptare în România. Peste o sută de pacienţi diagnosticaţi cu această boală sunt în pericol să moară pentru că un aparat de radioterapie de la Institutul Oncologic din Bucureşti s-a stricat. Aparatul e învechit şi ar fi trebuit scos demult din folosinţă, dar medicii sunt nevoiţi să îl folosească pentru că avem prea puţine în ţară. Sunt doar 12 aparate în spitalele de stat şi 50 de mii de bolnavi au nevoie să facă radioterapie, potrivit Realitatea TV.

Ar trebui să îi ajute pe pacienţii diagnosticaţi cu cancer să lupte cu boala, dar niciun efort al medicilor nu e de ajuns. De două săptămâni, aparatul de radioterapie e defect şi nu poate fi folosit.

Această femeie bolnavă de cancer de col uterin, a apucat să facă doar şase dintre cele 15 şedinte de radioterapie:

"Este strigător la cer. Ne simţim umiliţi. Suntem lăsaţi... ce-o vrea Domnul".

Reporter: Simţiţi că sunteţi lăsaţi să muriţi?

"Da, aşa simţim".

120 de pacienţi sunt acum în aceeaşi situaţie. Iar, în fiecare zi, apar noi bolnavi pe listele de aşteptare. Cancerul însă nu aşteaptă...

"La acest aparat iradiam metastaze cerebrale, metastaze osoase. Din păcate, întreruperea acestui tratament antrenează suferinţă în plus, durere, mă rog, evoluţia bolii. Poate chiar deces", a declarat medicul radioterapeut, Mircea Savu, de la Institutul Oncologic din București.

Medic în Institutul Oncologic de 32 de ani, Mircea Savu cunoaşte bine problema radioterapiei în ţara noastră: "Această situaţie reflectă slăbiciunea sistemului de radioterapie din România. Cei de la firmă au venit. Au găsit defectul, ne-au făcut o ofertă de preţ. Discutăm despre euro şi e vorba de zeci de mii".

"Aparatul va fi reparat din fonduri propii ale Institutului Oncologic Bucureşti. Intenţionăm ca, în acest an, aparatul care are probleme de funcţionare să fie înlocuit din fonduri ale Ministerului Sănătăţii", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Acum doi ani, fostul şef de la Sănătate promitea că va construi 15 noi centre de radioterapie. Acum, oficialii spun patru spitale vor fi dotate în acest an iar apoi, celelalte.