MENIU

Cancelarul austriac, lovit fulgerător înainte de alegeri după refuzul României în Schengen - REFUZUL de la Bruxelles

Karl Nehammer, cancelarul Austriei Foto : Profi Media

Cancelarul Karl Nehammer primește o lovitură dură înainte de alegerile de duminică. Bruxelles i-a refuzat cererea pentru finanțarea gardului pentru a opri migrația invocată în refuzul aderării României la Schengen. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE. 

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunțat că în bugetul Uniunii Europene nu sunt bani pentru gardul cerut de prim-ministrul Austriei pentru a opri migraţia. Mureșan transmite că „aşteptăm acum din partea lui Karl Nehammer soluţii reale la problema migraţiei”. Cancelarul Karl Nehammer a anunțat în vizita de la începutul săptămânii în Bulgaria că va cere finanțare de la Bruxelles de 2 miliarde de euro pentru frontiera dintre Bulgaria și Turcia.

Anunțul de la Bruxelles vine într-un moment foarte important pentru viitorul poliltic al șefului OVP, miza principală a lui Karl Nehammer fiind la alegerile de duminică, 29 ianuarie din Austria inferioară. Precizările de la Bruxelles vin și în ultima zi a Consiliului JAI în care România, prin ministrul de Interne - Lucian Bode, a cerut Austriei să revină asupra votului prin care a respins aderarea țării noastre la Schengen. 

Siegfried Mureșan a mai afirmat că argumentele lui K. Nehammer legate de interzicerea României în Schengen au doar scop electoral. „În Uniunea Europeană avem 27 de state membre cu 242 de regiuni. Dacă fiecare prim-ministru ar bloca procesul decizional în Europa ţinând cont doar de interesele electorale pe care le are cu privire la anumite alegeri locale, regionale sau naţionale, nu am mai lua nicio decizie importantă la nivel european. Migraţia este o problemă cu care Austria se confruntă, pe care România nu a cauzat-o, graniţele noastre fiind sigure, dar la soluţionarea căreia suntem dispuşi să contribuim, însă aşteptăm mai multă deschidere din partea Austriei”, a precizat S. Mureșan intr-un interviu Agerpres.

Karl Nehammer a fost acuzat de folosirea votului privind refuzarea admiterii țării noastre în Schengen în lupta politică internă. Cancelarul Austriei a invocat în 8 decembrie 2022 problema migrației, acuzând România cu cifre legate de migrație care sunt infirmate flagrant de agenția europeană Frontex. Nehammer a continuat cu discursul migraționist în explicațiile legate de oprirea unei extinderi a Spațiului Schengen în acest moment. Acesta a declarat de mai multe ori că Spaţiul Schengen este nefuncţional pentru că imigranţii continuă să vină în Europa.

„Comisia Europeană confirmă astăzi ceea ce eu am spus încă de la începutul săptămânii: în bugetul Uniunii Europene nu sunt bani pentru gardul prim-ministrului Austriei. Când prim-ministrul Austriei, Karl Nehammer, a declarat luni în Bulgaria că va cere 2 miliarde de euro fonduri europene pentru a întări frontiera dintre Bulgaria și Turcia, eu am spus următoarele lucruri:

Austria a fost unul dintre cele 4 state membre ale UE ale căror guverne s-au opus cel mai tare creșterii bugetului european în trecut. 

În Bugetul Uniunii Europene 2021 - 2027, toți banii sunt deja planificați. Dacă prim-ministrul Nehammer dorește 2 miliarde de euro în plus, atunci trebuie să ne spună de unde îi obține. Dacă dorește creșterea bugetului UE, acesta ar fi un lucru bun, dar este o poziție contrară cu poziția pe care Austria a susținut-o și continuă să o susțină în toate discuțiile pe buget. 

Același lucru l-a transmis astăzi și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson: „În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru așa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri și garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”.

Așteptăm acum din partea prim-ministrului Austriei, Karl Nehammer, soluții reale la problema migrației și sa susțină creșterea Bugetului UE 2021 - 2027 cu ocazia revizuirii intermediare a bugetului european dacă într-adevăr dorește creșterea alocărilor pentru întărirea frontierelor externe ale UE și nu vorbește doar în cheie electorală”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureșan în mesajul postat pe Facebook.

Austria şi Olanda s-au opus în 8 decembrie aderării Bulgariei la Schengen, în timp ce în cazul României, numai Austria a votat împotrivă, Olanda motivând că votu la fost dat doar împotriva Bulgariei, cele două țări fiind tratate la pachet.

Nehammer a acuzat Bruxelles, care nu doreşte să finanţeze garduri la frontiere, că are o "abordare ideologică" a problemei. Direcţiile pentru protecţia frontierelor externe ale UE includ şi măsuri de construcţie.

„Nu este corect ca Bulgaria să fie lăsată singură cu costurile, pentru că în realitate, poliţiştii de frontieră bulgari protejează şi frontierele Austriei şi Olandei. Aceasta nu este o chestiune ideologică, ci una pragmatică. Trebuie să fii flexibil şi creativ. De asemenea, este necesară finanţarea echipamentelor tehnice, a personalului şi a dronelor. Este esenţial ca ţări precum Bulgaria şi România să primească sprijin. Un gard care nu este monitorizat nu este o barieră", declara cancelarul austriac.