MENIU

Cum își cheltuiesc românii banii. Țigările și băutura bat educația și cultura

Bani puțini și alocați prost
Bugetul de cheltuieli al românilor

Banii pe care românii îi alocă lunar băuturilor alcoolice și țigărilor depășesc bugetele familiale alocate educației, culturii, activităților de recreere.

Din totalul cheltuielilor de consum, românii alocă 8,1% pe băuturi alcoolice și tutun, mai mult decât bugetul alocat lunar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte- 6%.

Din cele mai recente date ale INS, românii cheltuiesc pe activități culturale și de recreere doar 5,9% din bugetul lunar, iar pe educație suma infimă de 0,2%, sub marja de eroare.

Costurile cu telefoanele mobile, Internetul și alte forme de comunicații se ridică la 5,2% din bugetul lunar, mai multdecâtbanii alocați sănătății- 4,8% sau dotării locuinței - 4,3%.

Potrivit datelor furnizate vineri de Institutul Național de Statistica, în trimestrul al treilea din 2015, veniturile totale ale populației (calculate că medii lunare pe o gospodărie) au fost de 2713 lei, iar cheltuielile totale au fost, în medie de 2351 lei lunar pe o gospodărie.

Veniturile bănești au fost, în medie, de 2.430 lei lunar pe gospodărie (916 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 283 lei lunar pe gospodărie (107 lei pe persoană), mai arată INS.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrană animalelor și păsărilor, plată muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare), se arată în comunicatul INS.

Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,7%).

Produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul III 2015, în medie, 37,6% din consumul gospodăriilor.

Mai multe articole despre:
venituri cheltuieli bugetul unei familii