MENIU

Câți bani a încasat statul de la firmele care exploatează resursele naturale ale României

<p>Resursele Rom&acirc;niei</p>

Circa 80% din redevenţele încasate, anul trecut, de statul român de la firmele ce exploatează resursele de subsol ale României provin din sectorul hidrocarburilor.

Petrom este principalul plătitor de redevenţe din România având în vedere că are aproape toate concesiunile de ţiţei şi îşi împarte producţia de gaz cu Romgaz, potrivit Economica.net.

România a încasat, în 2014, redevenţe miniere şi petroliere de 1,55 miliarde de lei – circa 350 de milioane de euro, în creştere cu 150 de milioane de lei faţă de anul precedent, potrivit informaţiilor transmise Economica.net de către Agenţia Naţională pentru Resurse Miniere.

Cea mai mare parte a redevenţelor provin din sectorul petrolier, 1,36 miliarde de lei, restul de 186 de milioane de lei fiind partea sectorului minier.

Sectorul gazelor naturale a contribuit cu 664 de milioane de lei în total redevenţe, în timp ce taxa percepută pe exploatările de ţiţei a contribuit cu 496 de milioane de lei. Cei mai mari plătitori de redevenţe pe segmentul hidrocarburilor sunt, în această ordine, Petrom, cu 848 de milioane de lei achitaţi, circa 70% din total încasat pe hidrocarburi, Romgaz, cu 289 de milioane de lei plătiţi, Amromco Energy, Stratum Energy Romania LLC şi Foraj Sonde Craiova.

Situația detaliată a redevențelor aici

Mai multe articole despre:
redevenţe